Dlaczego warto jeść owsiankę?

Opiekun artykułu: lorra
Advertising
Dlaczego warto jeść owsiankę?

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owsianka u wielu osób budzi albo niechęć, albo nieprzyjemne skojarzenia związane z koniecznością jej jedzenia w dzieciństwie. Z tego powodu często bywa skreślana z jadłospisu, co jest potężną stratą dla całego organizmu, ponieważ właśnie w owsiance znajduje się mnóstwo elementów, które idealnie nadają się do poprawiania funkcjonowania procesów życiowych.

Advertising
Advertising
  • Błonnik

    Błonnik

    Najcenniejszym składnikiem owsianki, przez który jest ona polecana każdemu, zarówno dzieciom, jak i dorosłym, jest błonnik. Jest to składnik niezbędny organizmowi, a zwłaszcza układowi pokarmowemu, który jest przez niego chroniony i odżywiany. Błonnik znajdujący się w owsiance oblepia ścianki jelit i żołądka delikatną otoczką, która chroni przed podrażnieniami ze strony soków żołądkowych. Dodatkowo, w czasie zatrucia lub po nim owsianka ma zdolność działania niczym plaster na uszkodzone ścianki, oblepia je i regeneruje. Jednocześnie błonnik działa jak szczotka dla jelit, usuwając z nich wszystkie szkodliwe produkty przemiany materii, które zalegają i mogą powodować rozmnażanie się na nich szkodliwych bakterii.

  • Dla dobra umysłu

    Dla dobra umysłu

    Mózg i układ nerwowy, który jest z nim połączony, potrzebują specjalnego traktowania i pożywienia. Zapewnia im to właśnie owsianka. Codzienna miska owsianki z mlekiem lub jogurtem zapewnia właściwą ilość witaminy B1 i B6. Są to witaminy odpowiedzialne za poprawne działanie mózgu, za koncentrację oraz poprawę pamięci. Dodatkowo ich duża zawartość w ciele jest prostym sposobem na zapobieganie anemii. Co więcej, wraz z witaminą B1 występuje kwas pantotenowy. Jest on odpowiedzialny za pozytywne działanie na układ nerwowy. Uspokaja nerwy i rozdrażnienie, pomaga w poprawianiu na stroju oraz pozbyciu się stanów depresyjnych. Jego duża zawartość wpływa dobroczynnie również na włosy i paznokcie, które zaczynają szybciej rosnąć.

  • Na wzmocnienie

    Na wzmocnienie

    Owsianka to jedno z dań najbardziej lubianych przez sportowców oraz osoby, które są aktywne fizycznie. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych, które dodają zdrowej energii, a nie odkładają się w ciele w postaci dodatkowych porcji tłuszczu. Dzięki zawartości takich substancji wzmacnia, dodaje energii i poprawia wytrzymałość. Z tego powodu jest świetną propozycją na śniadanie, które powinno być bardzo energetyzującym posiłkiem. W związku z tym o poranku można jadać ją bezkarnie, nawet z owocowymi dodatkami, ponieważ zostanie szybko i zdrowo spalona w czasie codziennych zajęć. Dodatkowo warto wiedzieć, że nie trzeba zjeść bardzo dużo owsianki. Ma ona zdolność pęcznienia w żołądku, więc syci szybko i na długo.

  • Dla krwi

    Gdy walczy się z podwyższonym cholesterolem, wówczas z powodzeniem można jeść owsiankę nawet dwa razy dziennie lub mieszać 3 łyżki płatków owsianych z innymi. Owsianka czyści nie tylko jelita, ale również krew ze złego cholesterolu. Jedzenie jej codziennie wspomaga leczenie, a nawet pozwala ograniczyć lub wyłączyć branie tabletek. Dodatkowo, dzięki temu zapobiega rozwojowi miażdżycy i powstawaniu zakrzepów w żyłach.