Co warto wiedzieć o uprawie jagody kamczackiej?
Co warto wiedzieć o uprawie jagody kamczackiej?
Jagoda kamczacka to popularna nazwa krzewu wiciokrzew kamczacki (Lonicera caerulea). Pochodzi on z północno-wschodniej Azji. Wiciokrzew kamczacki ma bardzo smaczne owoce, przypominające nasze leśne jagody. Jest mało wymagający, nie potrzebuje skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych i bardzo dobrze znosi nawet silne mrozy (do minus 45 stopni Celsjusza). Jest to długowieczna roślina, która może owocować ponad trzydzieści lat. Dlatego choć krzew ten jest u nas mało znany, warto zainteresować się uprawą jagody kamczackiej.
Należy kupować krzewy z zaufanego źródła, aby nie natrafić na sadzonki wyhodowane z nasion. Jedynie rośliny rozmnażane wegetatywnie mają duże i słodkie owoce.
Owoce
Wiciokrzew kamczacki kwitnie już na początku kwietnia, a pod koniec maja albo na początku czerwca pojawiają się owoce. Dojrzałe jagody są lekko podłużne, granatowofioletowe. Zawierają dużo witamin (C i A) oraz cenne minerały – miedź, jod i żelazo. Są zdrowe dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i poprawiają ostrość widzenia. Można z nich robić wiele doskonałych przetworów, a także spożywać na surowo.
Stanowisko i warunki glebowe
Roślina powinna mieć stanowisko słoneczne, owoce są wtedy słodsze i lepiej wybarwione. Gleba nie może być zbyt ciężka i mokra ani uboga i piaszczysta. Wiciokrzew kamczacki najlepiej udaje się na glebach umiarkowanie wilgotnych, żyznych i lekko kwaśnych. W okresach suszy krzew należy podlewać, w przeciwnym razie owoce będą małe i gorzkie.
Sadzenie
Wiciokrzew kamczacki należy sadzić na wiosnę. Przed posadzeniem krzewów jagody kamczackiej ziemię trzeba nawieźć nawozem organicznym (obornikiem lub kompostem). Nawóz najlepiej umieścić na dnie dołka przygotowanego dla rośliny. W dołku umieszczamy sadzonkę, uważając, by korzenie się nie podwinęły. Następnie przysypujemy roślinę ziemią i obficie podlewamy. Pomiędzy krzaczkami należy rozsypać drobną korę, by zapobiec rozmnażaniu się chwastów. Należy posadzić kilka krzewów różnych odmian, aby możliwe było zapylanie krzyżowe, gdyż tylko wtedy doczekamy się licznych owoców.
Pielęgnacja
Jagoda kamczacka w naszych warunkach jest całkowicie mrozoodporna. Krzewów nie trzeba okrywać na zimę, a kwiaty nie wymarzają nawet przy przymrozkach do minus 8 stopni Celsjusza. Należy pamiętać o ściółkowaniu i odchwaszczaniu ziemi wokół krzewów, w okresach suszy podlewać, a co dwa – trzy lata podsypać trochę nawozu. Starsze krzewy warto prześwietlać oraz wycinać najniższe pędy.
Odmiany
Najbardziej znane odmiany to na przykład:
* Czelabinka– wytrzymała na mróz i suszę, owoce dojrzewają już pod koniec maja;
* Wołosznicka– odporna na mrozy i długowieczna, owocuje na przełomie maja i czerwca, daje duże plony;
* Rebeka– owocuje w drugiej połowie czerwca, owoce mają smak podobny do czarnej porzeczki, ale trudno się je zrywa;
* Iga– odmiana dość późna, ma dużo słodkich owoców, które łatwo się zbiera;
* Wojtek– odmiana dość wczesna, liczne smaczne kwaskowate owoce, dobrze się przechowują.