Przycinanie agrestu – podstawowe zasady
Przycinanie agrestu – podstawowe zasady
Agrest to kolczasty krzew dorastający do wysokości półtora metra. Jego kuliste lub owalne owoce, zielone, żółte albo czerwone, są smaczne i zdrowe. Agrest może mieć także formę pienną, która sprawdza się zwłaszcza w małych ogrodach. Uprawia się go również w donicach i pojemnikach. Zarówno formy krzaczaste, jak i pienne należy odpowiednio przycinać. Jest to bardzo ważny element pielęgnacji agrestu. Jak przycinać agrest, dowiesz się z tego artykułu.
Podstawowe zasady
Krzewy agrestu oraz jego formy pienne przycina się podobnie. Natomiast agrest rosnący w pojemnikach wymaga przycinania tylko w przypadku słabego systemu korzeniowego. Krzew należy tym silniej przycinać, im słabszy ma system korzeniowy – powinna być zachowana równowaga między częścią nadziemną i podziemną rośliny. Przycinanie krzewu służy różnym celom. Na początku chodzi o to, aby roślina dobrze się przyjęła i ładnie rozkrzewiła. Potem trzeba nadać odpowiedni kształt koronie, prześwietlać krzew, usuwać pędy stare i chore. Tylko krzew starannie przycinany będzie obficie owocował i ładnie się rozrastał. Dzięki odpowiedniemu przycinaniu można również odmłodzić stary krzew. Agrest powinno się przycinać w lutym i w marcu, przed rozpoczęciem wegetacji.
Cięcie agrestu po posadzeniu
Cięcie agrestu po posadzeniu jest bardzo ważne. Przycina się wszystkie pędy około 30 cm nad ziemią, a jeśli agrest jest słabo rozkrzewiony, nawet 15 cm. Dzięki temu roślina dobrze się przyjmuje i ładnie się rozrasta. Przycinanie stymuluje również wyrastanie młodych pędów. U agrestu piennego należy przyciąć do połowy pęd główny, a następnie przymocować go do palika.
Przycinanie prześwietlające
W kolejnych latach należy dbać o to, by krzew nie rósł zbyt gęsto, tak aby pędom nie brakowało światła. Poza tym jeśli pędy są rozmieszczone zbyt blisko siebie, szybciej przenoszą się choroby grzybowe. W tym celu stosuje się cięcie prześwietlające. Usuwa się pędy krzyżujące się, rosnące zbyt blisko siebie oraz leżące blisko przy ziemi. Dzięki odpowiedniemu przycinaniu krzew będzie miał dużo owoców.
Przycinanie sanitarne
Bardzo ważne jest, aby roślina nie była narażona na choroby. W tym celu stosuje się cięcie sanitarne. Usunąć należy wszystkie pędy stare, słabe lub uszkodzone. Przyciąć należy również gałęzie porażone przez choroby.
Cięcie odmładzające
Agrest owocuje na krótkopędach, które tworzą się na pędach jednorocznych, dwuletnich, trzyletnich oraz czteroletnich. Najwięcej owoców mają pędy trzyletnie. Dlatego wycina się pędy pięcio- i sześcioletnie, gdyż rodzą one gorsze, drobne owoce.
Jak uformować krzew agrestu?
Krzew należy ciąć w taki sposób, by jego korona była lekko wzniesiona, a pokrój niezbyt gęsty. Krzew powinien mieć pędy jednoroczne, dwu-, trzy- i czteroletnie. Starsze trzeba usuwać. Prawidłowo cięty krzew ma około 12 – 14 pędów.
Narzędzia do cięcia agrestu
Do cięcia młodych krzewów używa się sekatora ręcznego. Gdy krzewy mają już trzy lata i ich pędy są grubsze, powinno się stosować sekatory o przedłużonych rękojeściach. Używane narzędzia powinny być starannie czyszczone oraz regularnie ostrzone. Cięcie krzewów brudnymi, tępymi narzędziami może powodować zakażenie chorobami grzybowymi.