Jak uprawiać samodzielnie jagody goji?

Opiekun artykułu: kulturabedzin
Advertising
Jak uprawiać samodzielnie jagody goji?

Jak uprawiać samodzielnie jagody goji?

Jagody goji to popularna nazwa owoców krzewu Lycium chinense, czyli kolcowoju chińskiego. Czerwone owoce o długości około 2 cm są bogate w wartości odżywcze i uważane są za skuteczny środek do leczenia wielu poważnych chorób. Medycyna chińska przypisywała im między innymi moc opóźniania procesów starzenia. Suszone owoce można kupić w sklepach, są one jednak bardzo drogie. Jeśli jednak wyhodujemy je we własnym ogrodzie, te „czerwone diamenty Wschodu” będą często gościły na naszych stołach. Jak uprawiać samodzielnie jagody goji, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Kolcowój jest odporny na wydzielane przez orzech włoski związki toksyczne dla innych roślin i można go sadzić w pobliżu tego drzewa.

  • Stanowisko i wymagania glebowe

    Stanowisko i wymagania glebowe

    Kolcowój chiński można uprawiać w ogrodzie przydomowym bądź na działce. Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione i ciepłe. Roślina ta jest dosyć odporna, dobrze znosi niskie temperatury, upały, suszę, nadmierną wilgoć, a nawet zanieczyszczenie powietrza. Nie lubi podłoża gliniastego, ciężkiego i podmokłego. Najlepiej rośnie na glebach żyznych i przepuszczalnych. Kolcowój nie jest rośliną wybredną, ale w dobrych warunkach lepiej owocuje.

  • Pielęgnacja

    Pielęgnacja

    Na wiosnę krzewy należy przyciąć w celu ich dobrego rozkrzewienia. Cięcie pobudza wzrost rośliny i powoduje, że ma ona więcej owoców. Należy także przycinać zbyt długie pędy oraz prześwietlać krzewy.

  • Owocowanie

    Owocowanie

    Roślina owocuje w drugim – trzecim roku po posadzeniu. W naszym klimacie owoce dojrzewają w październiku. Z jednego krzewu uzyskuje się około 2 kg owoców. Owoce strząsa się na ułożoną pod krzewem tkaninę lub siatkę. Nie należy zbierać ich ręcznie, gdyż dotyk uszkadza je, powodując ich utlenienie. Poza tym dzięki takiej metodzie zbieramy jedynie owoce w pełni dojrzałe.

  • Suszenie

    Suszenie

    Owoce kolcowoju powinny być suszone na słońcu. Ponieważ jednak w naszych warunkach klimatycznych dojrzewają one jesienią, trzeba suszyć je w piekarniku nastawionym na niską temperaturę, na kaloryferze albo w suszarce do owoców.

  • Rozmnażanie

    Rozmnażanie

    Kolcowój chiński można rozmnażać z nasion (łatwiejsza metoda) oraz przez sadzonki. Siewki i sadzonki są dość drogie, w przeciwieństwie do nasion. W szkółkach dostępne są różne odmiany kolcowoju chińskiego. Materiał siewny najlepiej sprowadzić z Chin. Będą to nasiona szlachetnych odmian kolcowoju chińskiego, a nie kolcowoju pospolitego, który ma znacznie mniej smaczne owoce. Najłatwiej zdobyć nasiona, kupując oryginalne chińskie jagody goji. Ważne, by owoce były suszone na słońcu, wtedy nasiona wyjęte z jagód po ich namoczeniu będą się nadawały do siewu.

  • Jak wyhodować kolcowój z nasion?

    Jak wyhodować kolcowój z nasion?

    Suszone jagody goji moczymy w wodzie przez 24 godziny. Następnie rozcinamy owoce, przepłukujemy je i oddzielamy nasiona (około 20 – 30 z jednej jagody). Przygotowujemy podłoże z piasku rzecznego albo bardzo drobnego żwiru i ziemi uniwersalnej w proporcji 2:1. Wysiewamy nasiona do doniczek, przykrywamy warstwą ziemi, lekko ubijamy i podlewamy. Po dwóch tygodniach pojawiają się siewki. Gdy urosną do wysokości 5 – 10 cm, należy je przepikować do osobnych doniczek.