Zdrowe właściwości dyni

Opiekun artykułu: michalp
Advertising
Zdrowe właściwości dyni

Zdrowe właściwości dyni

Dynia jest wyjątkową rośliną, z której wiele można zrobić, w zależności od fantazji, jaką posiada kucharz. Można ją podawać na słodko, na słono, jako sok, jako zupę oraz jeszcze inaczej, za każdym razem zmieniając jej wygląd, jednak nie tracąc przy tym właściwości odżywczych oraz leczniczych, które posiada.

Advertising
Advertising
  • Pomarańczowe witaminy

    Pomarańczowe witaminy

    Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej w niej witamin przydatnych do funkcjonowania organizmu. Znajdują się w niej cenne witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 i B2, witamina A i C, które są świetnymi przeciwutleniaczami zapobiegającymi rozwojowi komórek nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Poza witaminami pełne są również składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, które są niezbędne, zwłaszcza dla poprawnego działania procesów umysłowych.

  • Dobre dla brzucha

    Dobre dla brzucha

    Chociaż niektórym wydaje się, że dynia może być ciężkostrawna, jest to niezasłużona opinia. Jest lekkostrawna i mało kaloryczna, więc nadaje się doskonale do jedzenia dla wszystkich osób, które chcą schudnąć albo utrzymać odpowiednią wagę. Dynia w znaczący sposób wspomaga układ trawienny, zwłaszcza przy poprawianiu procesów przemiany materii oraz procesów wydalania. Zawiera dużo błonnika, który poprawia pracę jelit i ruchów robaczkowych, które się w nim odbywają.

  • Dla nerek

    Dla nerek

    Wśród zalet dyni można zwrócić uwagę również na jej właściwości moczopędne. Prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego zapewnia ciału właściwe oczyszczenie z toksyn oraz zbędnych produktów. Dzięki dyni następuje to szybciej i zdrowiej niż przy korzystaniu ze wspomagających środków chemicznych. Dodatkowo wpływa to korzystnie na nerki, do których dostają się przydatne im składniki wspomagające ich poprawną pracę i niwelujące zagrożenie infekcjami oraz ewentualnymi stanami zapalnymi.

  • Dobra ochrona

    Dla osób mających problemy z układem krwionośnym i zbyt wysokim cholesterolem dynia będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Jedzenie jej na surowo, picie soków, jedzenie zup, czyli wszystkiego, co zawiera, pomaga ochronić organizm przed miażdżycą oraz związanymi z nią konsekwencjami. Jednocześnie zmniejsza ilość cholesterolu, który zagraża sercu i prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia.

  • Pestki dyni

    Pestki dyni

    W dyni nie liczy się tylko i wyłącznie miąższ. Znaczenie mają także pestki i co ciekawe, wiele osób woli jadać właśnie pestki zamiast miąższu. Są one dodatkiem do bułek oraz chlebów, przez co jadane są nawet przez cały rok. Jest to korzystne dla zdrowia, ponieważ pestki zawierają dużo kwasów nienasyconych oraz witaminy E. Szczególnie polecana jest mężczyznom, bowiem chroni ich przed przerostem gruczołu krokowego oraz problemami z prostatą.