Zaskakujące masło miodowe – jak zrobić?
Zaskakujące masło miodowe – jak zrobić?
Nie trzeba nikogo przekonywać, że miód jest zdrowy, a do tego może być doskonałym dodatkiem do potraw słodkich oraz mięsnych. Nie tylko sam miód. Także masło miodowe, powstałe na bazie złotego płynu, może zająć w kuchni ważne miejsce. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Oto przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Przyrządzenie masła nie jest trudne, jeśli posiada się odpowiednie elementy. Należą do nich przede wszystkim:
* 20 dag masła,
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 3 łyżki miodu płynnego.
W zależności od tego, jak masło będzie przechowywane, warto przygotować niewielką foremkę albo papier pergaminowy.Pierwszy krok
Do miski przełożyć masło. Powinno być miękkie, żeby łatwo się ucierało. Dodać do niego miód. Jeśli chce się uzyskać bardziej miodowy smak, należy dodać 1 – 2 łyżki miodu więcej. Utrzeć oba składniki przy pomocy łyżki, najlepiej drewnianej.
Drugi krok
Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć część skórki, aby uzyskać wymaganą ilość. Odkroić plasterek i wycisnąć z niego sok. Skórkę i sok dodać do masy maślanej. Dołożyć cynamon i ponownie ucierać, aż wszystkie składniki zaczną tworzyć jedną całość.
Trzeci krok
Gotowe masło przełożyć do foremki lub pojemniczka, w którym będzie można je swobodnie przechowywać. Jeśli chce się uzyskać masło do krojenia, wygodne do dodawania do potraw, należy przełożyć je na pergamin, uformować wałek i przykryć papierem. W takim stanie włożyć do lodówki.
Czwarty krok
Gotowe masło miodowe można podawać z różnymi produktami. Doskonale nadaje się do zwykłych bułek, drożdżowych i maślanych, lecz bywa także świetnym dodatkiem do mięs.
Poza cynamonem w trakcie produkcji można dodać do niego również orzechy albo suszone owoce.