Syropy owocowe w walce z przeziębieniem

Opiekun artykułu: agau
Advertising
Syropy owocowe w walce z przeziębieniem

Syropy owocowe w walce z przeziębieniem

Z przeziębieniem można walczyć na różne sposoby. Nie zawsze musi być to farmakologia. Wiele naturalnych specyfików z powodzeniem może doprowadzić do poprawienia się stanu organizmu. Jedną z takich mikstur są syropy owocowe. Dostarczają witamin, łagodzą objawy choroby, a na dodatek są smaczne, więc pija się je chętniej niż syropy z apteki.

Advertising
Advertising
  • Syrop kupny i syrop domowy

    Syrop kupny i syrop domowy

    W czasie przeziębienia można wykorzystać zarówno syropy domowe, jak i kupione w sklepie. Każdy z nich zawiera zestaw cennych witamin. Witamina C, istotna dla odbudowania odporności, witamina A, witamina C, składniki mineralne niezbędne dla zdrowia to jedne z największych zalet, jakie posiadają. Dodatkowo  mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Niestety, w kupnych produktach znajduje się również chemia, czyli konserwanty, które mają utrzymać dłuższą świeżość produktu. Z tego powodu warto wykonać syrop samodzielnie, w domu, z ulubionych owoców.

  • Syrop z czarnej porzeczki

    Syrop z czarnej porzeczki

    Jednym z korzystniejszych syropów w leczeniu przeziębień jest syrop z czarnej porzeczki. Zawiera on bardzo dużo witaminy C, więc radzi sobie zarówno z kaszlem, jak i z łagodzeniem gorączki. Do jego przygotowania potrzebne są:
    * 2 kg czarnej porzeczki,
    * 6 łyżek miodu,
    * 1/2 kg cukru,
    * 1/2 litra wody.
    Porzeczki należy opłukać, usuwając zbędne gałązki oraz listki, a następnie wrzucić do dużego garnka. Zasypać cukrem i odstawić aż do momentu, gdy puszczą sok. Jeśli jest ciepło, warto postawić je na parapecie, w pobliżu sporej ilości słońca. Gdy sok już puści, dolać do porzeczek wodę i postawić garnek na piecu, na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu należy energicznie mieszać, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie przygotowany wywar odcedza się przy pomocy sitka. Uzyskany sok ponownie stawia się w garnku na piecu, dodaje miód i podgrzewa, mieszając, aż do rozpuszczenia. Tak przygotowany syrop przelewa się do butelek i wykorzystuje jako lekarstwo w razie nagłej choroby.

  • Syrop z derenia

    Syrop z derenia

    Dereń bywa często pomijany przy produkcji nalewek i syropów, jednak to właśnie syrop z niego wspomaga leczenie. Popijając 1 łyżeczkę syropu z jego owoców 2 – 3 razy dziennie, można skutecznie pozbyć się kaszlu oraz problemów z drogami oddechowymi, które towarzyszą przeziębieniu. Warto wykonać go we własnym domu z kwitnących we wrześniu owoców. Do wykonania syropu niezbędne będą:
    * 1 kg derenia,
    * 3 szklanki wody,
    * 1,5 kg cukru brązowego.
    Dereń należy przemyć, oczyszczając z zanieczyszczeń. Wodę i cukier umieścić w jednym garnku i zagotować. Gdy będzie wrzał, wrzucić dereń i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, po czym 3 – 4 razy powtórzyć czynność – zagotować i odstawiać. Odcedzić z owoców. Powstały syrop przelać do butelek albo słoików. Pozostałe owoce można wyrzucić lub użyć ich do wykonania kompotu, nieco cierpkiego, lecz zdrowego.