Prosty sposób na rewelacyjną kawę mrożoną
Prosty sposób na rewelacyjną kawę mrożoną
Gdy tylko słońce wygląda zza chmur i robi się cieplej, pojawia się chęć na zimne napoje. Nie dotyczy to tylko i wyłącznie oranżady czy lemoniady, lecz również kawy, która w upalne dni doskonale smakuje jako napój z lodem. W poniższy artykule proponujemy jeden z najlepszych sposobów na wykonanie mrożonego przysmaku. Oto on.
Jakie składniki są potrzebne
Do wykonania smacznego napoju, idealnego na podwieczorek na tarasie, potrzebne będą następujące składniki spożywcze:
* kawa rozpuszczalna,
* cappuccino,
* mleko,
* woda.
Potrzebne są również:
* lejek,
* 1,5 l butelka po napoju.
Krok pierwszy
Do czajnika wlać 0, 8 litra wody. Zagotować, a uzyskany wrzątek przelać do garnka. Wsypać do niego 6 łyżek kawy rozpuszczalnej, obojętnie jakiej marki. Zamieszać, żeby kawa dokładnie się rozpuściła, po czym dodać pozostałe składniki: 12 łyżek cukru i 3 łyżki cappuccino. Wymieszać dokładnie aż do rozpuszczenia się cukru.
Krok drugi
Dodać do kawy mleko w takiej ilości, która pozwoli na uzyskanie koloru „kawy z mlekiem”. Oczywiście jeżeli woli się bardziej rozbielony przysmak, można dodać go więcej. Gotowy i przestudzony napój wlać poprzez lejek do butelki, a następnie dobrze ją zakręcić. Włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika.
Krok trzeci
Co 15 minut potrząsać butelką z kawą, tworząc w niej piankę. Gdy w napoju zaczną tworzyć się lodowe igiełki, jest to znak, że kawa jest gotowa do spożycia. Należy wyjąć ją z zamrażalnika i rozlewać do szklanek – z podanych składników można uzyskać 3 porcje. Każdą szklankę ozdobić pianką kawową, jednak jeżeli to za mało, można dodać bitą śmietanę, wiórki czekoladowe, kokos, kakao albo cynamon i popijać przez słomkę.