Prosty sposób na rewelacyjną kawę mrożoną

Opiekun artykułu: magia
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Prosty sposób na rewelacyjną kawę mrożoną

Prosty sposób na rewelacyjną kawę mrożoną

Gdy tylko słońce wygląda zza chmur i robi się cieplej, pojawia się chęć na zimne napoje. Nie dotyczy to tylko i wyłącznie oranżady czy lemoniady, lecz również kawy, która w upalne dni doskonale smakuje jako napój z lodem. W poniższy artykule proponujemy jeden z najlepszych sposobów na wykonanie mrożonego przysmaku. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne

    Jakie składniki są potrzebne

    Do wykonania smacznego napoju, idealnego na podwieczorek na tarasie, potrzebne będą następujące składniki spożywcze:

    * kawa rozpuszczalna,

    * cappuccino,

    * mleko,

    * woda.

    Potrzebne są również:

    * lejek,

    * 1,5 l butelka po napoju.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do czajnika wlać 0, 8 litra wody. Zagotować, a uzyskany wrzątek przelać do garnka. Wsypać do niego 6 łyżek kawy rozpuszczalnej, obojętnie jakiej marki. Zamieszać, żeby kawa dokładnie się rozpuściła, po czym dodać pozostałe składniki: 12 łyżek cukru i 3 łyżki cappuccino. Wymieszać dokładnie aż do rozpuszczenia się cukru.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Dodać do kawy mleko w takiej ilości, która pozwoli na uzyskanie koloru „kawy z mlekiem”. Oczywiście jeżeli woli się bardziej rozbielony przysmak, można dodać go więcej. Gotowy i przestudzony napój wlać poprzez lejek do butelki, a następnie dobrze ją zakręcić. Włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Co 15 minut potrząsać butelką z kawą, tworząc w niej piankę. Gdy w napoju zaczną tworzyć się lodowe igiełki, jest to znak, że kawa jest gotowa do spożycia. Należy wyjąć ją z zamrażalnika i rozlewać do szklanek – z podanych składników można uzyskać 3 porcje. Każdą szklankę ozdobić pianką kawową, jednak jeżeli to za mało, można dodać bitą śmietanę, wiórki czekoladowe, kokos, kakao albo cynamon i popijać przez słomkę.

Popularne tagi
  • maseczka do twarzy
  • powstanie kawy rozpuszczalnej
  • właściwości czerwonej herbaty
  • kawa po duński
  • kawa lodowa
  • napoje bezalkoholowe
  • afrodyzjaki spożywcze
  • kawa po wiedeńsku
  • wanilia
  • barwnik
  • trawienie
  • latte dyniowe
  • przepis na kwas chlebowy
  • cynamon mielony
  • liściasta herbata