Prosta i smaczna sałatka z rukolą
Prosta i smaczna sałatka z rukolą
Nadeszła wiosna, a to oznacza, że czas na jedzenie większej ilości sałatek. Nie tylko robi się to chętniej, ale przede wszystkim ma się więcej produktów, które można wykorzystać – pierwsze dorodne warzywa, smakujące tak, jak powinny, nowalijki, dorodne rzodkiewki. Jest w czym wybierać. W takiej sytuacji do wykonania sałatki z rukolą niezbędny jest już tylko dobry przepis, który podajemy w poniższym artykule.
Jakie produkty są potrzebne?
Podstawą wykonania dobrej sałatki z rukoli są świeże składniki. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się następujące elementy:
* 2 garści rukoli,
* 2 jajka,
* 1 cebula,
* 8 pomidorków koktajlowych,
* 1 łyżka suszonej żurawiny,
* 1 łyżka jogurtu naturalnego,
* 1 łyżeczka majonezu,
* pieprz,
* czarnuszka,
* sól.Krok pierwszy
Jajka włożyć do rondelka, zalać wodą i postawić na piecu. Zagotować i ugotować na twardo, a następnie ostudzić w chłodnej wodzie. Gdy jajka będą już łatwe do wzięcia do ręki obrać je ze skorupek i pokroić w drobną kostkę.
Krok drugi
Pomidorki i rukolę przemyć pod zimną wodą. Sałatę zostawić na sitku, natomiast pomidorki przekroić na 4 części. Jeśli mają jakieś zielone elementy – usunąć je. Wrzucić pomidorki do miski.
Cebulę obrać z łupinki i pokroić drobno lub w piórka, w zależności od własnego upodobania względem tego warzywa.
Krok trzeci
Pomidorki, rukolę, jajko oraz cebulę wrzucić do jednej miski. Wymieszać w osobnej miseczce jogurt, majonez oraz przyprawy. Po wykonaniu jogurtowego sosu polać nim sałatkę i zamieszać całość. Posypać żurawiną. Podawać od razu, bez konieczności chłodzenia sałatki w lodówce.
Taka sałatka jest doskonała zarówno do obiadu, jak i jako kolacja na diecie, deser oraz oczywiście drugie śniadanie, które poprawi komfort pracy, zachęcając do działania. Smacznego!