Pączki z dziurką na tłusty czwartek

Opiekun artykułu: pyla
Wymagany czas: 3 godz.
Advertising
Pączki z dziurką na tłusty czwartek

Pączki z dziurką na tłusty czwartek

Pączki z dziurką kojarzą się przede wszystkim z Ameryką. Są tak rozreklamowane przez amerykańskie filmy, że uchodzą za jej główny przysmak. Z okazji tłustego czwartku można spróbować przygotować je samodzielnie. Kształtne i ozdobione lukrem zachęcą do tego, żeby jeść ich jak najwięcej.

Advertising
Advertising
  • Składniki na pączki

    Składniki na pączki

    Tak, jak do każdych innych pączków, tak i do pączków z dziurką trzeba przygotować odpowiednie składniki. Warto zadbać o ich świeżość, zwłaszcza jajek oraz drożdży, żeby ciasto było pulchne i dobrze wyrastało. Wśród niezbędnych składników znajdują się:
    * 2 jajka,
    * 5 szklanek mąki pszennej,
    * 28 g drożdży,
    * 1/4 szklanki letniej wody,
    * 1,5 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1/3 szklanki masła,
    * 2 łyżeczki rumu albo olejku waniliowego do ciast.
    Poza podstawowymi składnikami należy przygotować również olej do smażenia, płaski rondel albo patelnię oraz elementy do ozdoby. Wedle uznania i smaku może to być cukier puder, lukier waniliowy, polewa czekoladowa, cynamon lub kokosowa posypka.

  • Wyrabianie ciasta

    Przygotowanie ciasta na pączki należy zacząć od podgrzania mleka i dodania do niego drożdży. Nie może być ono za gorące, ponieważ wtedy drożdże nie wyrosną. Mleko musi być tylko ciepłe. Po połączeniu go z drożdżami należy dodawać kolejne składniki: jajka, mąkę, cukier, sól, rum, wodę i całość wyrobić. Gdy tworzą jedną całość, należy rozpuścić w rondelku masło i również dodać je do zagniatanego ciasta, po czym dokładnie wyrobić – ręcznie albo przy pomocy robota kuchennego. Kiedy ciasto będzie już gotowe, czyli gładkie o jednolitej konsystencji, wkłada się je do miski, przykrywa ścierką i pozostawia na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  • Wycinanie pączków

    Wycinanie pączków

    Gdy ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, można przejść do wałkowania. Należy rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra. Następnie przy pomocy szklanki lub szerokiego kieliszka wycina się z niego koła, a w nich – kieliszkiem lub nakrętką od butelki – mniejsze kółka. Z drobnych kulek ciasta można upiec małe tradycyjne pączki albo zagnieść je jeszcze raz i zrobić dodatkową porcję pączków z dziurką. Po wykorzystaniu całego ciasta pączki można zostawić na kolejne 30 minut, żeby wyrosły, i dopiero wtedy rozpocząć smażenie.

  • Smażenie i podanie

    Po ponownym wyrośnięciu ciasta można rozpocząć smażenie. Olej należy rozgrzać i kłaść na nim pączki. Powinny zarumienić się z obu stron na jasnobrązowy kolor. Po zdjęciu z oleju można układać je na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Dla smaku można podawać je obsypane cukrem pudrem, cynamonem lub polane lukrem z kolorową posypką, co jest szczególnie atrakcyjne dla dzieci.

Popularne tagi
  • wiosenne kwiaty
  • drut kreatywny
  • pokarm w święcące
  • metody nadziewania pączków
  • zajączek ze skarpetki
  • patyczek bambusowy
  • jajka
  • psikusy
  • dżem malinowy
  • kombinerki
  • sposób wykonania świeczki
  • skarpetka niemowlęca
  • znaczki pocztowe
  • wydmuszki
  • metoda ozdabiania pisanek