Babeczki-kurczaczki – jak je przygotować?
Babeczki-kurczaczki – jak je przygotować?
Zamiast podawać w czasie Wielkanocy babę piaskową oblaną lukrem, warto zrobić coś nowatorskiego i przygotować babeczki. Nie popularne babeczki w papilotkach, lecz deser, który swoim wyglądem będzie nawiązywał do świątecznych kurczaczków. Choć wydaje się, że zrobienie takiego deseru jest trudne, pokazujemy, że niekoniecznie i każdy może go przyrządzić.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby móc podać na świąteczny stół babeczki wyglądające jak kurczaczki, trzeba przygotować składniki na ciasto oraz na krem.Do ciasta potrzebne są:
* 200 g masła,
* 100 g masła,
* 40 g cukru,
* 1 jajko,
* 3 łyżki wody.
Do kremu niezbędne są:
* 2 serki homogenizowane, waniliowe,
* 1 śmietan fix,
* 1 galaretka cytrynowa,
* 1/2 szklanki wody.
* 1/2 marchewki,
* czekoladowe łezki.Krok pierwszy
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać masło, pamiętając, że powinno być zimne. Widelcem zamieszać oba składniki, tworząc „wiórki” przypominające kruszonkę, po czym dodać jajko, cukier oraz wodę i szybko zagnieść. Im krótszy będzie czas zagniatania, tym lepiej dla jakości ciasta. Zawinąć w folię aluminiową, po czym włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok drugi
Foremki do pieczenia babeczek wysmarować olejem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Wykleić nim babeczki, po czym wsunąć do piekarnika. Piec przez 15 – 20 minut, aż będą mocno zarumienione.
Krok trzeci
Serki przełożyć do miski. Dodać śmietan fix. Galaretkę rozrobić w 1/2 szklance wody i odstawić do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć, wlać ją do serków i wymieszać dokładnie. Gotowym kremem uzupełnić upieczone babeczki i całość wsunąć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć i z czekoladowych łezek zrobić oczy kurczaczków, a z plasterków marchewki wyciąć trójkąciki, które będą stanowić dzióbek. Smacznego!