Prosty sposób na dietetyczne pączki
Prosty sposób na dietetyczne pączki
Tłusty czwartek i pączki kojarzą się przede wszystkim z kaloriami. Z tego powodu jada się tego dnia mniej, niż by się chciało. Jednak jest na to sposób – pączki dietetyczne, które można z powodzeniem wykonać we własnej kuchni i cieszyć się nimi zarówno w czasie pączkowego szaleństwa, jak i w inne dni.
Składniki na pączki
Przygotowanie pączków dietetycznych nie jest skomplikowane, więc niezależnie od tego, czy jest to pierwszy raz, czy kolejny będą one apetyczne i udane. Ze względu na mniejszą zawartość kalorii niż w zwyczajnych pączkach mogą być dobrym deserem dla każdej osoby dbającej o linię. Aby je wypiekać, należy zaopatrzyć się w:
* 250 g mąki tortowej,
* 100 ml mleka,
* 200 g masła,
* 25 g drożdży,
* 1 jajko,
* 1 żółtko,
* 1 łyżkę cukru,
* 1/2 łyżeczkę soli,
* skórkę z cytryny,
* dżem do nadzienia (opcjonalnie).
Warto zadbać o świeżość składników, zwłaszcza drożdży, ponieważ dzięki temu pączki będą bardziej miękkie i delikatne.Przygotowanie ciasta
Ciasto na pączki należy zacząć od przygotowania drożdżowego zaczynu. W tym celu trzeba podgrzać mleko, dodać do niego drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier, zamieszać, po czym przykryć ścierką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy do tego dojdzie, dodawać resztę składników, poczynając od jajka, żółtka oraz soli. Mikserem lub blenderem uciera się całość na puszystą piankę i dodaje pozostałe składniki, poza masłem. W tym momencie można przejść na zagniatanie ręczne. Ciasto należy ugniatać 5 minut, dopóki nie zacznie odchodzić od dłoni. Na zakończenie trzeba dodać roztopione masło, wyrobić, po czym włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć bawełnianą ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.
Przygotowanie pączków
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, można rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i rozpocząć wycinanie z niego kół – warto użyć do tego szklanki. Na środek każdego koła należy nałożyć łyżeczką dżem i skleić brzegi pączka. Następnie odkłada się go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy zapełnić ją w całości, po czym pozostawić na 90 minut, do momentu, aż pączki podwoją swoją objętość.
Pieczenie pączków
Po ponownym zwiększeniu objętości przez pączki, należy włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 15 minut. Można jeść je od razu po lekkim przestudzeniu lub posypać przed podaniem cukrem pudrem.