Jak przygotować nadzienie do pączków na tłusty czwartek?
Jak przygotować nadzienie do pączków na tłusty czwartek?
Tłusty czwartek nieodmiennie kojarzy się z pączkami. Można je oczywiście kupić, ale najsmaczniejsze są te samodzielnie przygotowane w domu. Tradycyjnie nadziewa się pączki dżemem lub konfiturą (chętnie używamy do tego celu konfitury z róży). Nie są to jednak jedyne możliwości. Pączki można nadziewać różnie. Otrzymujemy wtedy wypieki o oryginalnym smaku, niekoniecznie słodkim (są nawet pączki nadziewane… pieczarkami). Przykładowe propozycje prezentujemy w tym artykule.
Bardzo łatwo można przygotować pączki z dżemem – po usmażeniu należy je napełnić za pomocą szprycy.
Pączki z budyniem
Składniki:
* opakowanie budyniu o smaku waniliowym;
* pół litra mleka;
* cztery łyżki konfitury z wiśni;
* dwie łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie starannie mieszamy budyń z konfiturą i dodajemy skórkę pomarańczową.Pączki z twarogiem
Składniki:
* kostka twarogu;
* dwa żółtka;
* dwie łyżki cukru trzcinowego.
Twaróg mieszamy dokładnie z żółtkami oraz cukrem, tak by powstała gładka masa.Pączki z czekoladą
Składniki:
* tabliczka gorzkiej czekolady;
* garść rodzynek;
* dwie – trzy suszone figi.
Rodzynki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Figi drobno siekamy. Schłodzoną w lodówce tabliczkę czekolady ścieramy na tarce. Wyrabiamy masę z czekolady i owoców, a następnie nadziewamy nią pączki. W czasie smażenia czekolada rozpuści się, tworząc gładkie nadzienie.