Jak przyrządzić dobre nadzienie do pączków – adwokat?
Jak przyrządzić dobre nadzienie do pączków – adwokat?
Nie każdy gustuje w pączkach z nadzieniem z róży, które jest najpopularniejsze. Na szczęście obecnie cukiernie, jak również przepisy kulinarne oferują znacznie więcej dodatków do pączków. Niektóre z nich przeznaczone są przede wszystkim dla dorosłych. Dotyczy to pączków z nadzieniem z adwokata, które można zrobić we własnej kuchni i nadziać nimi świeżo usmażone pączusie.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie nadzienia do pączków nie jest bardzo czasochłonne ani nie wymaga dużej liczby składników, choć trzeba pamiętać, żeby były świeże. Niezbędne są:
* 150 g cukru,
* 125 ml likieru adwokat,
* 125 ml mleka,
* 20 g budyniu waniliowego,
* 2 jajka.Krok pierwszy
Do miski wbić jajka. Zacząć miksować, dosypując cukier, aż do wytworzenia bardzo puszystej piany. Im bardziej puszysta masa, tym lepiej dla nadzienia.
Krok drugi
Gdy jajka będą puszyste, dodawać powoli mleko, cały czas ubijając. Po wlaniu całego i połączeniu go z masą jajeczną zakończyć miksowanie. Miskę z masą włożyć do lodówki, schładzając przez 10 – 15 minut.
Krok trzeci
Wyjąć masę z lodówki i znów miksując na małych obrotach, rozpocząć wlewanie likieru. Na zakończenie wymieszać łyżką. Szklankę uzupełnić w 1/4 wodą. Rozpuścić w niej budyń.Miskę z masą umieścić nad garnkiem z parującą wodą. Mieszać dodając powoli budyń, aż oba składniki połączą się ze sobą. Masa powinna zacząć przypominać gęsty budyń. Kiedy uzyska taką konsystencję, zdjąć miskę znad pary wodnej. Ostudzić i ponownie włożyć do lodówki do schłodzenia.Zimną masą nadziewać świeżo upieczone pączki przy pomocy szprycy cukierniczej. Smacznego!