Bułeczki-króliczki – jak je przygotować?
Bułeczki-króliczki – jak je przygotować?
Czym urozmaicić świąteczne śniadanie, żeby dziecko było zachęcone do jedzenia? Bułkami w kształcie króliczków. Nie tylko będą prezentowały się ładnie na stoliku, ale również będą nęcić najmłodszych do jedzenia. Bułeczki smakują doskonale z masłem, z serem lub bez dodatków. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.
Jakich składników potrzeba?
Przede wszystkim trzeba zgromadzić niezbędne składniki spożywcze, które pozwolą na upieczenie bułeczek. Należą do nich:
* 250 ml mleka,
* 120 g cukru,
* 70 g masła,
* 50 g drożdży,
* 1/2 kg mąki,
* 1 jajko,
* sól.Krok pierwszy
Mleko podgrzać, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Mąkę przesypać do miski i zrobić w niej palcami dołek. Pokruszyć do dołka drożdże, wsypać cukier, zalać podgrzanym mlekiem, po czym przykryć miskę ścierką, odstawiając do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok drugi
Masło roztopić, ostudzić w rondelku. Jajka roztrzepać. Do zaczynu dodać szczyptę soli, masło oraz jajka. Zacząć zagniatać ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ścianek miski, wówczas zakryć miskę ponownie ścierką, odstawiając na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok trzeci
Wyrośnięte ciast uformować w kulki. Następnie ukształtować kule w walce. Z odrobiny ciasta zrobić kuleczkę na ogon. Czubkiem nożyczek naciąć delikatnie od strony główki króliczka, robiąc tym samym uszy. Wykałaczką zrobić 2 dziurki – oczy.Przygotowane króliki ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut, żeby jeszcze trochę urosły, po czym wsunąć blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut.Po upieczeniu króliczki dobrze wystudzić, a następnie podawać małym gościom.