Jak przygotować pizzę wielkanocną?

Opiekun artykułu: wiesio
Advertising
Jak przygotować pizzę wielkanocną?

Jak przygotować pizzę wielkanocną?

Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z babką piaskową i mazurkami, jednak nie oznacza to, że nie można sobie urozmaicić świątecznego posiłku w inny sposób. Jeżeli ma się dosyć tradycyjnych obiadów, równie dobrze można przygotować wielkanocną pizzę w kształcie jajka.

Advertising
Advertising
  • Składniki na pizzę

    Składniki na pizzę

    Przygotowanie dobrej pizzy wymaga odpowiednich składników, dzięki którym potrawa będzie smakowała wyjątkowo. Znajdują się wśród nich:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 szklanka mleka,
    * 3 dag drożdży,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżka cukru,
    * 2 łyżki oleju,
    * 0,5 łyżki soli.
     Są to składniki na ciasto. Natomiast do ozdobienia pizzy przydadzą się:
    * 1,5 szklanki sera mozzarella,
    * 1/2 szklanki parmezanu,
    * 1 papryka czerwona,
    * 1 papryka zielona,
    * 1 kabanos,
    * 1 cebula czerwona,
    * 1 łyżeczka pietruszki,
    * 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
    * 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

  • Krok pierwszy

    Pierwszym krokiem do uzyskania dobrego ciasta jest rozrobienie drożdży w 1/4 szklanki ciepłego – ale nie gorącego – mleka. Do mieszanki dodać 2 – 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszać, tak żeby drożdże i cukier dobrze się połączyły. Następnie przykryć naczynie z mieszanką ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pozostałą mąkę można przesiać do miski. Dodać do niej sól oraz resztę mleka, a także olej. Na koniec dodać również wyrośnięty zaczyni, po czym wymieszać wszystko na gładką, jednolitą masę. Żeby ciasto nie kleiło się do rąk i stolnicy, można co jakiś czas posypać je albo stół mąką. Wyrobić, a następnie rozwałkować i uformować z niego kształt jajka. Po uformowaniu przełożyć pizzę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na 8 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Oliwę z oliwek, pietruszkę i czosnek należy wymieszać ze sobą, a następnie posmarować ostudzone ciasto. Posypać mozzarellą, parmezanem, po czym ozdobić pokrojonym na plasterki kabanosem i wąskimi paskami papryki oraz cebuli. Jeżeli ma się więcej fantazji, można ułożyć warzywa we wzorek, formując z nich np. kwiatki. Włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, aż ser dobrze się rozpuści. Podawać gorącą.

Popularne tagi
  • papilotki do babeczek
  • tkanina
  • przygotowanie kremu
  • polska tradycja
  • przepis na bułeczki z krzyżem
  • przepis na oponki serowe
  • pisanka zwierzątko
  • przepis na sos szczypiorkowy
  • pisanka wielkanocna
  • pisanki wielkanocne
  • esencja waniliowa
  • sekator
  • triduum paschalne
  • wydmuszki
  • tydzień