Jak ładnie posrebrzyć pisanki?
Jak ładnie posrebrzyć pisanki?
Marzysz o wyjątkowych pisankach, które zachwycą wszystkich i sprawią, że koszyczek oraz stół będą wyglądały olśniewająco? Ten artykuł jest dla Ciebie. Posrebrzane pisanki będą wyglądały jak nowoczesne dekoracje prosto z eleganckiego sklepu. Nadadzą się jako ozdoba na stół oraz drobny upominek dla gości. Spróbuj, przekonasz się, że ich wykonanie to nic trudnego.
Jakich elementów potrzeba?
Zanim przejdzie się do intensywnego ozdabiania pisanek, należy przygotować odpowiednie elementy, w tym:
* jajka plastikowe,
* folia aluminiowa, cienka,
* klej,
* fara akrylowa czarna,
* pędzel,
* ręczniki papierowe.Etap pierwszy
Folię aluminiową porwać na mniejsze kawałki, najlepiej w kształcie zbliżonym do kwadratu. Im więcej kawałków będzie oblekało jajko, tym więcej będzie czarnych linii łączących. Jeśli będzie ich niewiele, bo kawałki będą średniej wielkości, pisanka będzie wyglądała jakby w całości była wykonana ze srebrnego kruszcu.
Etap drugi
Kawałki folii smarować klejem przy pomocy pędzelka. Należy pokrywać nim matowy fragment folii, smarując całą jej powierzchnie, łącznie z rogami. Posmarowany klejem kawałek nanieść na jajko i docisnąć, wygładzając materiał palcem.Po naniesieniu pierwszego fragmentu przyklejać kolejne tak, aby nachodziły na siebie delikatnie. Proces ten wykonywać aż do zaklejenia całego jajka.
Etap trzeci
Gdy całe jajko będzie już zakryte folią, pozostawić je do całkowitego wyschnięcia kleju. Po wyschnięciu zacząć wygładzać srebrny materiał palcem albo rączką szydełka. Pisanka powinna być całkowicie gładka, a linie pomiędzy kawałkami folii jak najmniej widoczne.Ręcznik papierowy zamoczyć w czarnej farbie akrylowej i nanieść ją na jajko. Następnie bardzo szybko zetrzeć farbkę, pozostawiając jedynie jej niewielkie ślady, które nadadzą srebrnej powierzchni lekko starego wyglądu. Pisanka będzie wydawała się ciekawym gadżetem z antykwariatu.W taki sam sposób zrobić ozdobić pozostałe pisanki. Ułożyć je w koszyczku bądź w misce pełnej rzeżuchy. Ozdoba gotowa.