Jak przygotować wydmuszkę?

Opiekun artykułu: rataj
Advertising
Jak przygotować wydmuszkę?

Jak przygotować wydmuszkę?

Wydmuszki to popularne ozdoby świąteczne wykonywane często w szkołach przez młodsze i starsze dzieci. Można je dowolnie pomalować, ozdobić muliną, materiałem, barwnikami spożywczymi – w zależności od własnej fantazji. Nadają się zarówno do koszyczka wielkanocnego, jak i do ozdobienia stołu, przy którym jada się świąteczne śniadanie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne materiały

    Potrzebne materiały

    Przed przygotowaniem wydmuszki niezbędne jest zebranie przydatnych materiałów, wśród których znajdują się:
    * jajka,
    * miska,
    * nóż z ostrym końcem,
    * drewniany patyczek bambusowy (albo wykałaczka).
    W zależności od potrzeb lub chęci można wykonać kilka wydmuszek albo bardzo dużo. Ładnie ozdobione, zapakowane w ozdobną folię mogą stanowić prezent dla gości, którzy przyjdą w odwiedziny w czasie świąt wielkanocnych.

  • Pierwszy krok

    Surowe jajko umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie wykonać w nim dwie dziurki. Pierwszą na czubku. Nie musi być bardzo duża. Drugą dziurkę należy wykonać na spodzie, tam gdzie jajko jest szersze. Może być nieco większa, ponieważ przez nią będzie wypadał środek jajka, jednak nie za duża, ponieważ będzie nieładnie prezentować się po pomalowaniu.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Przez mniejszą dziurkę wkłada się patyczek i miesza nim delikatnie wewnątrz jajka tak, żeby białko i żółtko zaczęły stanowić jedną masę. Można próbować wydobyć zawartość jaja bez tego etapu, lecz jest to znacznie trudniejsze i czasochłonne. Po rozmieszaniu można przeciągnąć patyczek przez obie dziurki, po czym wyjąć go z jajka.

  • Trzeci krok

    Po takim zabiegu należy podstawić miskę pod jajko, lekko potrząsnąć i patrzeć, jak jajeczna konsystencja spływa w dół. Można przyśpieszyć ten proces, dmuchając w górną dziurkę. Równie dobrze sprawdza się gruszka dla niemowląt. Służy ona przede wszystkim do czyszczenia uszu i nosa niemowląt, lecz pomaga również w wykonaniu ładnej wydmuszki.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po pozbyciu się całej zawartości jajka warto przemyć środek wodą, wpuszczając ją do środka przez większą dziurkę. Następnie woda powinna w całości wypłynąć. Wydmuszkę trzeba pozostawić do wyschnięcia – najlepiej na całą noc – a następnego dnia przystąpić do delikatnego ozdabiania przy pomocy farb albo barwników do jajek.

Popularne tagi
  • ozdabianie
  • mleczna polewa czekoladowa
  • olejek zapachowy
  • świąteczne potrawy
  • przepis na jajka marynowane
  • wielki tydzień
  • ogródek
  • ser mozzarella
  • gumka elastyczna
  • galaretka z kurczaka
  • kokarda satynowa
  • jedwab
  • tłuszcz
  • ozdoba na drzwi
  • pieczenie ciasteczek wielkanocnych