Które produkty spożywcze pomagają spalić tłuszcz?

Opiekun artykułu: barbaska
Advertising
Które produkty spożywcze pomagają spalić tłuszcz?

Które produkty spożywcze pomagają spalić tłuszcz?

Jedzenie nie tylko tuczy, ale pozwala także na pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Wybieranie odpowiednich produktów do swojego jadłospisu usprawnia dietę odchudzającą sprawiając, że tłuszcz znika, nawet nie wiadomo kiedy. Żeby wykorzystać dobre efekty produktów odżywczych, trzeba przede wszystkim wiedzieć, które z nich są pomocne dla wagi człowieka.

Advertising
Advertising
  • Oliwa z oliwek

    Oliwa z oliwek

    Włączenie oliwy z oliwek do jadłospisu przyczynia się do poprawienia procesów spalania tkanki tłuszczowej, a jednocześnie zapobiega atakom głodu. Dzięki temu nie jada się więcej, niż jest to potrzebne. Dodatkowo jej działanie pozwala na lepsze wchłanianie zdrowych składników z innych produktów spożywczych, zwłaszcza z warzyw, dlatego warto polewać nią sałatki. Istotną zaletą jest także zmniejszanie przez nią ilości złego cholesterolu.

  • Awokado

    Awokado

    Awokado powinno zagościć na stałe w jadłospisie każdej osoby, która chce stracić więcej tłuszczu. Najważniejszą zaletą awokado, poza dużą ilością witamin, jest blokowanie hormonów, które są odpowiedzialne za gromadzenie się tłuszczu w organizmie. Co więcej, awokado stymuluje spalanie już istniejącego tłuszczu, dlatego warto zaczynać dzień od sałatki z awokado lub kanapki z pastą z awokado.

  • Cynamon

    Cynamon

    Przyprawy często są stosowane w trakcie diet odchudzających, jednak nawet w jadłospisie, który ma tylko utrzymać wagę na odpowiednim poziomie, warto je stosować. Dotyczy do przede wszystkim cynamonu. Jest to dodatek lubiany przez większość osób, smaczny i aromatyczny. Transportuje glukozę do komórek w tak szybki sposób, że nie ma ona czasu na osiadanie w ciele jako tkanka tłuszczowa. Regularne, codzienne jedzenie przynajmniej 1/2 łyżeczki cynamonu stymuluje spalanie tłuszczu i tym samym spadek wagi.

  • Orzechy

    Smaczne orzechy warto jeść przez cały rok, a nie tylko od święta. Orzechy laskowe, migdały, brazylijskie, włoskie zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one łatwo przyswajalne przez organizm i wykorzystywane w całości, czyli nie odkładają się jako tkanka tłuszczowa. Co więcej, garść orzechów codziennie sprawdza się bardzo dobrze w likwidowaniu otyłości brzusznej, która jest najbardziej dokuczliwym rodzajem nadwagi.

  • Warzywa strączkowe

    Warzywa strączkowe

    Fasola, groch, soja są warzywami, które choć lubiane, nie są jadane bardzo często lub tylko sezonowo, kiedy jest na nie pora. Warto to zmienić i w czasie zimy kupować mrożonki. Nie są one tak bardzo wartościowe, jak świeże, lecz nadal posiadają dużo błonnika, który wspomaga układ pokarmowy. Dodatkowo zapewnia on długie uczucie sytości, pozwala zapobiegać pewnym chorobom, zwłaszcza żołądka, a także wspomaga przemianę materii i spalanie tłuszczu. Warzywa strączkowe zapewniają również dużo witaminy B i PP.