Prosty sposób na wykonanie bezy z białek
Prosty sposób na wykonanie bezy z białek
Pewnie zdarzyło Ci się robić danie bądź ciasto, gdzie wykorzystane zostały tylko żółtka jajek. A co wtedy zrobić z niepotrzebnymi białkami? Otóż nie musisz ich wyrzucać! W prosty sposób możesz z nich przygotować słodkie bezy, które doskonale sprawdzą się jako deser bądź słodka przekąska. Zobacz przepis na bezy z białek i osobiście przekonaj się, jakie to proste!
Białka powinny zostać dokładnie oddzielone od żółtek, gdyż nawet odrobina żółtka spowoduje, że piana się nie ubije. Naczynie, w którym będą ubijane białka oraz ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i suche, gdyż nawet odrobina tłuszczu spowoduje, że piana się nie ubije.
Małe bezy najlepiej piec w temperaturze ok 110°C przez ok. 1 – 1,5 godziny. Większe bezy należy piec dłużej, jeśli mają być całkiem suche w środku. W przypadku, gdy bezy mają być duże i klejące w środku (takie nakładane łyżką kleksy), należy je piec ok. 50 min w temperaturze 150°C.
Ubijanie białek
Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawać cukier. Gdy białka będą bardzo dobrze ubite, a cukier się rozpuści, masę należy przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką (bądź worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
Formowanie bez
Kolejnym etapem jest nadawanie kształtu. Wyciskaj bezy dowolnych kształtów na blachę, która uprzednio została wyłożona papierem do pieczenia. Bezy można formować również za pomocą zwykłej łyżki stołowej. Tworząc kleksy na blaszce, należy pozostawiać między nimi odstępy.
Pieczenie bez
Przygotowaną blaszkę z bezami włóż do piekarnika nagrzanego do 110°C i piecz przez ok. 60 – 100 min (lub dłużej). Smacznego!