Prosty sposób przyrządzenia oryginalnego drinka arbuzowego

Opiekun artykułu: aniczka
Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Prosty sposób przyrządzenia oryginalnego drinka arbuzowego

Prosty sposób przyrządzenia oryginalnego drinka arbuzowego

Arbuzy to bardzo orzeźwiające owoce, które polecane są przede wszystkim na upalne dni. Są głównie wodą, dzięki czemu nie przeciążają żołądka, chłodzą i sprawiają przyjemność. Poza tradycyjnym sposobem jedzenia arbuzów, poprzez pokrojenie schłodzonego owocu na mniejsze kawałki, można podać arbuza jako napój. Zaskakujące? To prawda, lecz wykonanie takiego smakołyku jest możliwe, a my podpowiadamy, w jaki sposób.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed rozpoczęciem przygotowywania drinka arbuzowego o ładnej, czerwonej barwie, niezbędne jest zebranie wszystkich składników, a są to:

    * 1 arbuz bez pestek,

    * 1,5 szklanki tequili,

    * 1/2 szklanki listków mięty,

    * 1/4 szklanki soku z limonki,

    * skórka z arbuza.

    Przydadzą się także wysokie szklanki, w których napój będzie się bardzo ładnie prezentował. Jest to istotne szczególnie, gdy ma być podane gościom.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Arbuza przekroić na pół albo na 3/4 jego wysokości. Sięgnąć po łyżkę i zacząć wybierać miąższ. Wydobywane kawałki wkładać do szklanki. Odmierzyć 8 szklanek miąższu, przekładając każdą do blendera. Po odmierzeniu odpowiedniej ilości zmiksować całość na sok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Papkę z blendera przełożyć na sitko o drobnych oczkach ustawione nad miską albo nad garnkiem. Pozwolić na opadnięcie całego soku do naczynia. Gdy z miąższu przestanie kapać, dodatkowo wycisnąć go jeszcze, przyciskając łyżką. Docelowo powinno wyjść 6 szklanek soku. Miąższu nie wyrzucać, lecz przełożyć ponownie do blendera.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Poza miąższem do blendera wrzucić również opłukane wodą listki mięty, sok z limonki, najlepiej świeżo wyciśnięty. Zmiksować, aby mięta została poszatkowana, a następnie wlać sok arbuzowy oraz alkohol. Ponownie delikatnie zamieszać i całość włożyć do lodówki na 4 – 5 godzin. Napój powinien być bardzo mocno schłodzony, wtedy będzie miał najlepsze walory smakowe. Podawać go z kostkami lodu i słomką, w szklance ozdobionej skórką arbuzową.