Jak przygotować sok z cytryny bez wyciskacza?
Jak przygotować sok z cytryny bez wyciskacza?
Sok z cytryny jest potrzebny do wielu ciast, ciasteczek, deserów. Jeżeli potrzebna jest więcej niż 1 kropla, wówczas trzeba wycisnąć znacznie więcej. Przy wyciskarce do owoców nie jest to trudne, lecz jak poradzić sobie, kiedy wyciskarki brak? Oto podpowiedź.
Rolowanie cytryny
Dobrze sprawdza się rolowanie cytryny po blacie. Wystarczy do tego stół oraz własne ręce, które posłużą za wałek. Po takim rolowaniu rozluźnią się włókna w cytrynie i możliwe będzie wydobycie z cytryny o wiele większej ilości soku.
Mikrofalówka i cytryna
Cytrynę dokładnie umyć i dokładnie wytrzeć. Następnie włożyć do mikrofalówki – bez krojenia, bez cięcia. Mikrofalówkę ustawić na 20 sekund i podgrzać cytrynę. W czasie podgrzewania skórka delikatnie zmięknie, a sok cytrynowy podgrzeje się wewnątrz.
Przeciąć cytrynę na pół i wycisnąć sok do miseczki. Jeżeli jest zbyt ciepły, aby dodać go do przygotowywanego dania, wystarczy schłodzić go kilka minut w lodówce.
Wyciskanie dłonią
Przeciętą na pół cytrynę ściskać mocno w obu dłoniach, zaciskając ciasno palce wokół niej. Sok powinien swobodnie przepływać pomiędzy palcami, jednak szczeliny między nimi nie powinny być zbyt szerokie. Pestki nie mogą znaleźć się w cytrynowym soku. Są gorzkie i mogłyby zepsuć jego smak, a tym samym smak ciasta.
Używanie wykałaczki
Do uzyskania niewielkiej ilości soku cytrynowego wystarczy użycie wykałaczki. Należy przekłuć cytrynę w dowolnym miejscu i mocno ścisnąć ją w dłoni, wyciskając tyle soku, ile akurat potrzeba. Samej cytryny nie trzeba wyrzucać. Wystarczy umyć ją, a następnie włożyć do woreczka plastikowego i przechowywać w lodówce do 5 dni. Można jej użyć do kolejnego deseru albo skroić do herbaty.