Jak przyrządzić smaczny poncz mleczny?
Jak przyrządzić smaczny poncz mleczny?
Poncz jest bardzo ciekawym rodzajem alkoholu, który podawany jest przede wszystkim na przyjęciach. Występuje w wielu rodzajach, choć zawsze wymaga użycia kilku rodzajów alkoholu. Poncz mleczny, który przedstawiamy w poniższym artykule, doskonale komponuje się z deserami, ciastkami, ciastami i innymi słodkimi przekąskami, które podaje się gościom po obiedzie.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby wykonać smaczny mleczny poncz, niezbędne jest zaopatrzenie się w następujące składniki:
* 400 ml mleka,
* 15 ml malibu,
* 10 ml koniaku,
* 10 ml likieru pomarańczowego,
* 2 łyżeczki cukru,
* 2 laski cynamonu,
* bita śmietana.Krok pierwszy
Mleko przelać do garnka i zacząć podgrzewać. Do gotującego się mleka wrzucić cynamon oraz cukier. Mieszać od czasu do czasu, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Należy uważać, aby nie doprowadzić mleka do całkowitego wrzenia i wykipienia z garnka.
Krok drugi
Gdy mleko będzie mocno gorące, dodać do niego likier pomarańczowy, malibu i koniak. Wymieszać dokładnie składniki. Laski cynamonu wyjąć i odłożyć na bok. Nie warto ich wyrzucać, ponieważ przydadzą się do ozdoby, chociaż można również użyć nowych, wedle własnego uznania.
Krok trzeci
Gotowy poncz mleczny można zacząć rozlewać do szklanek, przez sitko, żeby napój był czystszy. Każdą porcję ozdobić dodatkowo bitą śmietaną oraz laską cynamonu. Samą śmietanę również można posypać zmielonym cynamonem dla urozmaicenia wyglądu.