Jak przyrządzić nalewkę kasztanową?

Opiekun artykułu: krakpol
Advertising
Jak przyrządzić nalewkę kasztanową?

Jak przyrządzić nalewkę kasztanową?

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a to wymaga zaopatrzenia się nie tylko w jesienną odzież, lecz również w przepis na nalewkę kasztanową. Ma ona liczne walory smakowe oraz lecznicze. Jej wykonanie nie jest trudne, więc warto skusić się i przygotować ją, ponieważ jest czymś, co powinno znaleźć się w każdym domu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne elementy

    Potrzebne elementy

    Do przygotowania nalewki z kasztanów nie potrzeba ogromnej ilości składników, choć jeśli chce się przygotować więcej butelek, należy podwoić proponowane poniżej elementy. Wśród nich znajduje się:
    * 10 niedojrzałych kasztanów,
    * 1 garść suszonych kwiatów kasztanowca,
    * 4 szklanki wódki.
    Przydatny będzie również pojemny słoik oraz butelka do przelania gotowej nalewki.Suszone kwiaty kasztanowca można z powodzeniem zakupić w sklepie zielarskim, nie jest konieczne ich samodzielne zbieranie ani suszenie.

  • Etap pierwszy

    Niedojrzałe kasztany umyć pod zimną wodą, osuszyć i posiekać na drobne kawałki. Nie trzeba robić z nich proszku, jednak fragmenty kasztanów nie powinny być zbyt duże. Suszone kwiaty rozgnieść, można palcami albo w moździerzu.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Kasztany i liście przełożyć do słoika. Zalać je przygotowaną wódą i dokładnie zakręcić słoik. Mocno potrząsnąć pojemnikiem, po czym odstawić na 14 dni w ciepłe, lecz zacienione miejsce. Co 2 dni potrząsać słojem, żeby kasztany i wódka mieszały się ze sobą dokładniej.

  • Etap trzeci

    Po wymaganych 14 dniach leżakowania można odkręcić słoik. Jego zawartość trzeba przelać przez podwójny filtr do kawy albo przez złożoną kilka razy jałową gazę – wówczas może być niezbędne przelanie nalewki 3 razy.Gdy już przeleje się płyn, należy rozlać nalewkę do butelek, najlepiej z ciemnego szkła, w których napój na dłużej zachowa swoje właściwości.

  • Zalety nalewki z kasztanów

    Zalety nalewki z kasztanów

    Nalewkę można popijać codziennie, odmierzając na łyżce 10 – 20 kropli. Ma ona duże znaczenie dla zdrowia osób, które mają problem z krążeniem i naczynkami krwionośnymi, pękającymi oraz powodującymi żylaki. Kasztanowiec wzmacnia ścianki naczynek, uelastycznia je i zachowuje w dobrym stanie na długi czas. Nalewka może być stosowana także zewnętrznie, choć również w związku z naczyniami krwionośnymi – przydaje się do wcierania w opuchnięte nogi.

Popularne tagi
  • przepis na koktajl z mango i awokado
  • hiszpańskie drinki
  • przepis na pocałunek wampira
  • pielęgnacja skóry
  • koktajl z jarmużu
  • galaretka
  • przepis na koktajl truskawkowo-bananowy
  • dobry drink
  • spotkanie rodzinne
  • miąższ
  • grand marnier
  • grenadine
  • jarmuż
  • wytrawne martini
  • lemoniada imbirowa