Jak przygotować prawdziwe kakao?
Jak przygotować prawdziwe kakao?
Filiżanka doskonałego kakao wieczorem lub nawet o poranku to sama przyjemność. Jednak każde kakao może smakować inaczej, a napoje instant niekoniecznie sprawiają oczekiwaną przyjemność. Znacznie lepiej smakuje kakao przyrządzone według starszej receptury, zanim nastała era kakao instant, które zaczęło być słodkie, lecz niekoniecznie smacznie. W poniższym artykule przedstawiamy przepis sprawdzony przez przynajmniej kilka pokoleń.
Potrzebne składniki
Aby przygotować smaczne kakao, potrzeba tylko kilku elementów. Należą do nich przede wszystkim:
* 1 – 1,5 szklanki mleka,
* 1,5 łyżeczki kakao naturalnego (np. Wedel),
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).
Do popijania kakao będzie potrzebny jeszcze ulubiony kubek. Cynamon, jeżeli nie lubi się jego smaku, można zamienić na cukier waniliowy albo całkowicie zrezygnować z dodatku.Krok pierwszy
Z przygotowanego mleka odlać 0,5 szklanki, a resztę przelać do rondelka. Jeżeli ma się możliwość zakupienia mleko w butelce, najlepiej to zrobić, kakao będzie smakować lepiej, ponieważ mleko w butelce jest poddane mniejszej obróbce.
Krok drugi
Gdy mleko zacznie parować – ale nie wrzeć – dodać mleko z kakao. Wymieszać. Wsypać cukier, cukier waniliowy albo cynamon i mieszać, póki cukier nie ulegnie rozpuszczeniu.
Kakao nie powinno się zagotować, jednak musi być bardzo mocno ciepłe, w przeciwnym razie straci się nieco z przyjemności picia.
Krok trzeci
Gotowe kakao przelać do ulubionego kubka i popijać od razu. Jeżeli jest ono elementem śniadania, będzie dobrze pasowało do kanapek z dżemem, miodem albo z samym masłem, natomiast jako podwieczorek dobrze komponuje się z ciastkami owsianymi.