Jak przygotować peeling kawowy pachnący wanilią?

Opiekun artykułu: aman
Advertising
Jak przygotować peeling kawowy pachnący wanilią?

Jak przygotować peeling kawowy pachnący wanilią?

Kawa od dawna budzi wiele kontrowersji, ponieważ potrafi zarówno zaszkodzić, jak i wspomagać. Rozbudza, dobrze smakuje, ma wpływ na poprawę koncentracji, zalecana jest nawet przy niektórych problemach żołądkowych, a z drugiej strony uzależnia i wypłukuje magnez z organizmu. Takich obaw co do kawy nie trzeba mieć, jeżeli chce się użyć jej do produkcji domowych kosmetyków, które korzystają przede wszystkim z pobudzającej układ krwionośny kofeiny, poprawiającej stan skóry.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Peeling kawowy można stosować maksymalnie 3 razy w tygodniu.

  • Zalety peelignu kawowego

    Zalety peelignu kawowego

    Peeling kawowy ma znaczenie przede wszystkim przy problemach ze skórką pomarańczową. Znajdujące się w niej substancje, głównie kofeina, która pobudza układ krwionośny oraz limfę zalegającą w żyłach i powodującą nieładny wygląd skóry. Dzięki regularnemu stosowaniu peelingu można zauważyć, że skóra ma ładniejszy koloryt, dzięki pobudzeniu krążenia krwi, jest milsza w dotyku oraz stopniowo pozbawiana cellulitu, który powoduje, że wyjście w stroju kąpielowym to wyzwanie.

  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Żeby peeling czekoladowy z waniliową nutą udał się doskonale, potrzebne jest przygotowanie kilku składników, w tym:

    * 1 szklanki cukru brązowego,

    * 1/2 szklanki mielonej kawy,

    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek,

    * 10 kropli ekstraktu waniliowego.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Do miski wsypać cukier, a następnie mieloną kawę. Zamieszać lekko. Zamiast cukru można używać również soli, w tym gruboziarnistej, jednak cukrowy peeling ma znacznie przyjemniejszy zapach, a do tego nie podrażnia przypadkowych ran na skórze.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    W innej miseczce umieścić oliwę z oliwek oraz wkropić ekstrakt. Dokładnie, szybko wymieszać, po czym zacząć przelewać płyn do cukru z kawą. Mieszać od początku wlewania. Najpierw można do tego używać łyżki, lecz w miarę łączenia się składników lepiej użyć ręki. Pozwoli to na dokładne połączenie się wszystkich składników, czyli wchłonięcia płynu przez kawę i cukier.Gotowy peeling jest dobry do używania od razu, do przechowywania w słoiczku albo do zapakowania w ozdobne pudełeczko i podarowania komuś bliskiemu.

Popularne tagi
  • zdrowe odżywianie się
  • tymianek
  • problemy dermatologiczne
  • lęk
  • domowe słodkie kosmetyki
  • sposoby przechowywania kosmetyków
  • tonik pietruszkowy
  • pielęgnacja włosów
  • mycie tatuażu
  • wiosna
  • właściwości herbaty
  • maseczka z glinki
  • jajko na włosy
  • jak optycznie powiększyć piersi
  • kiedy nie powinniśmy się opalać