Jak przygotować peeling kawowy pachnący wanilią?
Jak przygotować peeling kawowy pachnący wanilią?
Kawa od dawna budzi wiele kontrowersji, ponieważ potrafi zarówno zaszkodzić, jak i wspomagać. Rozbudza, dobrze smakuje, ma wpływ na poprawę koncentracji, zalecana jest nawet przy niektórych problemach żołądkowych, a z drugiej strony uzależnia i wypłukuje magnez z organizmu. Takich obaw co do kawy nie trzeba mieć, jeżeli chce się użyć jej do produkcji domowych kosmetyków, które korzystają przede wszystkim z pobudzającej układ krwionośny kofeiny, poprawiającej stan skóry.
Peeling kawowy można stosować maksymalnie 3 razy w tygodniu.
Zalety peelignu kawowego
Peeling kawowy ma znaczenie przede wszystkim przy problemach ze skórką pomarańczową. Znajdujące się w niej substancje, głównie kofeina, która pobudza układ krwionośny oraz limfę zalegającą w żyłach i powodującą nieładny wygląd skóry. Dzięki regularnemu stosowaniu peelingu można zauważyć, że skóra ma ładniejszy koloryt, dzięki pobudzeniu krążenia krwi, jest milsza w dotyku oraz stopniowo pozbawiana cellulitu, który powoduje, że wyjście w stroju kąpielowym to wyzwanie.
Co jest potrzebne?
Żeby peeling czekoladowy z waniliową nutą udał się doskonale, potrzebne jest przygotowanie kilku składników, w tym:
* 1 szklanki cukru brązowego,
* 1/2 szklanki mielonej kawy,
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
* 10 kropli ekstraktu waniliowego.
Pierwszy etap
Do miski wsypać cukier, a następnie mieloną kawę. Zamieszać lekko. Zamiast cukru można używać również soli, w tym gruboziarnistej, jednak cukrowy peeling ma znacznie przyjemniejszy zapach, a do tego nie podrażnia przypadkowych ran na skórze.
Drugi etap
W innej miseczce umieścić oliwę z oliwek oraz wkropić ekstrakt. Dokładnie, szybko wymieszać, po czym zacząć przelewać płyn do cukru z kawą. Mieszać od początku wlewania. Najpierw można do tego używać łyżki, lecz w miarę łączenia się składników lepiej użyć ręki. Pozwoli to na dokładne połączenie się wszystkich składników, czyli wchłonięcia płynu przez kawę i cukier.Gotowy peeling jest dobry do używania od razu, do przechowywania w słoiczku albo do zapakowania w ozdobne pudełeczko i podarowania komuś bliskiemu.