Jak przygotować peeling do stóp z cukru?
Jak przygotować peeling do stóp z cukru?
Peeling jest ważnym zabiegiem, dzięki złuszczaniu starego naskórka przywracającym naszej skórze elastyczność i witalność. Bardzo popularne są różnego rodzaju peelingi cukrowe. Łatwo jest je przygotować, a są bardzo skuteczne. Taki cukrowy peeling można także zastosować do pielęgnacji stóp. Jak przygotować peeling do stóp z cukru, dowiesz się z tego artykułu.
Osoby, które cierpią na alergię, powinny sprawdzić, czy mogą zastosować peeling z olejkiem eterycznym, wykonując test (należy nałożyć niewielką ilość peelingu na wewnętrzną stronę nadgarstka lub na skórę pod kolanem i po pewnym czasie sprawdzić reakcję). Niektórych olejków eterycznych nie mogą także używać kobiety w ciąży.
Z czego można zrobić cukrowy peeling do stóp?
Najważniejszymi składnikami peelingu są cukier (można użyć białego cukru, ale brązowy cukier trzcinowy zawiera kwasy AHA, które potęgują efekt peelingu) oraz płynny tłuszcz (na przykład oliwa z oliwek, olejek kokosowy, olejek migdałowy). Do tej bazy dodajemy potrzebne naszej skórze witaminy (najlepiej A+E) oraz olejki eteryczne lub inne substancje, nadające naszemu peelingowi przyjemny zapach. Dzięki dodaniu do peelingu miodu zawierającego wiele cennych składników preparat będzie jeszcze bardziej skuteczny.
Jak działa peeling?
Peeling oczyszcza i wygładza skórę, usuwa martwy naskórek, dzięki czemu skóra lepiej oddycha i staje się bardziej nawilżona. Witaminy poprawiają kondycję skóry, a miód dodatkowo zwiększa jej elastyczność. Peeling nakładamy na stopy i masujemy je kolistymi ruchami. Zabieg powinno się wykonywać dwa – trzy razy w tygodniu.
Jak przygotować peeling?
Składniki peelingu należy starannie wymieszać. Preparat przekładamy do zakręcanego szklanego lub plastikowego pojemnika. Przygotowany samodzielnie peeling można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.
Peeling z miodem
Do miseczki wsypujemy pół szklanki cukru. Dodajemy pół szklanki oliwy z oliwek, łyżkę miodu, aromat migdałowy (do ciasta) i 3 kapsułki witaminy A+E. Mieszamy składniki i przekładamy peeling do pojemnika z zamknięciem.
Peeling z cytryną
Wsypujemy do naczynia pół szklanki brązowego cukru. Dodajemy łyżkę miodu, kilka kropli oliwy z oliwek oraz pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Peeling z grejpfrutem
Do miseczki wsypujemy dziesięć łyżek cukru trzcinowego. Dodajemy dwie łyżki oliwy oraz jedną łyżkę soku z grejpfruta.
Peeling waniliowy
Wsypujemy do miseczki dwie szklanki brązowego cukru i pół szklanki białego. Następnie dodajemy pół szklanki oleju słonecznikowego, jedną łyżkę miodu oraz jedną łyżkę ekstraktu z wanilii.