Jak łatwo przygotować jogurt naturalny?

Opiekun artykułu: iga
Advertising
Jak łatwo przygotować jogurt naturalny?

Jak łatwo przygotować jogurt naturalny?

Jednym z filarów obecnych jadłospisów jest jogurt naturalny. Jest polecany w czasie diet odchudzających, jako element zdrowego żywienia, jako deser, dodatek do zup i sałatek, słowem: do wszystkiego. Z powodzeniem można zakupić jogurt w każdym sklepie spożywczym, w małym lub większym opakowaniu, lecz równie dobrze można spróbować wykonać go samodzielnie. Nie jest to wcale takie trudne.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki przygotować?

    Jakie składniki przygotować?

    Żeby przyrządzić jogurt naturalny, potrzeba kilku elementów, łatwych do zakupienia w każdym sklepie spożywczym. Wśród składników powinny znaleźć się:
    * 2 szklanki mleka 2%,
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego, typu greckiego (powinien być gęsty).
    Jeżeli chce się przygotować więcej jogurtu, wystarczy zwiększyć ilość produktów.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane mleko przelać do garnka. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, aż do zagotowania. Należy bardzo uważać i zdjąć mleko z pieca, gdy tylko pojawią się na nim bąbelki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mleko przestudzić, lecz nie wyziębiać całkowicie. Powinno mieć temperaturę 37 stopni Celsjusza. Zanim przejdzie się do dalszego działania, zdjąć z jego powierzchni kożuch. Mógłby zepsuć smak jogurtu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jogurt przełożyć do plastikowego pudełka. Można wykorzystać oryginalny, duży, pojemnik po jogurcie, który zjadło się wcześniej.Do jogurtu dodać 4 – 5 łyżek ciepłego mleka i wymieszać, aż składniki połączą się i nie będzie żadnych grudek.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po pozbyciu się wszystkich grudek z jogurtu dodać pozostałą ilość mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w zacienione, dość ciepłe miejsce. W zależności od ogólnej temperatury jogurt powstanie albo w 1 – 2 dni, gdy jest jesień lub zima, albo w kilka godzin – gdy jest bardzo ciepłe lato. Można go zjeść, kiedy stężeje, z dodatkami lub bez nich.