Jak łatwo przygotować jogurt naturalny?
Jak łatwo przygotować jogurt naturalny?
Jednym z filarów obecnych jadłospisów jest jogurt naturalny. Jest polecany w czasie diet odchudzających, jako element zdrowego żywienia, jako deser, dodatek do zup i sałatek, słowem: do wszystkiego. Z powodzeniem można zakupić jogurt w każdym sklepie spożywczym, w małym lub większym opakowaniu, lecz równie dobrze można spróbować wykonać go samodzielnie. Nie jest to wcale takie trudne.
Jakie składniki przygotować?
Żeby przyrządzić jogurt naturalny, potrzeba kilku elementów, łatwych do zakupienia w każdym sklepie spożywczym. Wśród składników powinny znaleźć się:
* 2 szklanki mleka 2%,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego, typu greckiego (powinien być gęsty).
Jeżeli chce się przygotować więcej jogurtu, wystarczy zwiększyć ilość produktów.Krok pierwszy
Przygotowane mleko przelać do garnka. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, aż do zagotowania. Należy bardzo uważać i zdjąć mleko z pieca, gdy tylko pojawią się na nim bąbelki.
Krok drugi
Mleko przestudzić, lecz nie wyziębiać całkowicie. Powinno mieć temperaturę 37 stopni Celsjusza. Zanim przejdzie się do dalszego działania, zdjąć z jego powierzchni kożuch. Mógłby zepsuć smak jogurtu.
Krok trzeci
Jogurt przełożyć do plastikowego pudełka. Można wykorzystać oryginalny, duży, pojemnik po jogurcie, który zjadło się wcześniej.Do jogurtu dodać 4 – 5 łyżek ciepłego mleka i wymieszać, aż składniki połączą się i nie będzie żadnych grudek.
Krok czwarty
Po pozbyciu się wszystkich grudek z jogurtu dodać pozostałą ilość mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w zacienione, dość ciepłe miejsce. W zależności od ogólnej temperatury jogurt powstanie albo w 1 – 2 dni, gdy jest jesień lub zima, albo w kilka godzin – gdy jest bardzo ciepłe lato. Można go zjeść, kiedy stężeje, z dodatkami lub bez nich.