Ciekawy przepis na nalewkę bananową
Ciekawy przepis na nalewkę bananową
Nalewki wykonuje się z bardzo wielu elementów, które nadają napojowi odpowiedni smak, kolor, a także konsystencję. W szale robienia nalewek z borówek, wiśni oraz śliwek często zapomina się, że istnieje przepis na nalewkę, którą można zrobić o każdej porze roku. Bananówkę, bo o niej mowa, przyrządza się w takim samym tempie jak inne nalewki, a uzyskuje się napój, który posiada egzotyczny posmak.
Potrzebne produkty spożywcze
Zanim przejdzie się do podawania i popijania nalewki, trzeba ją wykonać z odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:
* 8 bananów,
* 250 ml spirytusu,
* 250 ml wódki,
* 100 g cukru,
* 2 kostki czekolady gorzkiej,
* laska wanilii.
Przydadzą się też butelki do przechowywania napoju oraz duży słoik.
Krok pierwszy
Wszystkie banany obrać ze skórki – nie jest to trudne, skórka z łatwością odchodzi – pozostawiając jedynie biały miąższ. Pokroić wszystkie na plasterki średniej grubości, po czym wrzucić je wszystkie do dużego słoika.
Krok drugi
Do słoika wsypać również cukier, zasypując nim banany. Zakręcić słój i potrząsnąć nim, żeby wszystko dokładnie się wymieszało, choć trzeba pamiętać, że to nie powinny być wstrząsy mocne, ale lekkie. Dzięki temu wszystkie plasterki zostaną muśnięte cukrem.
Krok trzeci
Po wymieszaniu bananów z cukrem ponownie otworzyć słoik, wlewając mieszankę połączonego spirytusu z wódką. Ponownie zakręcić słoik i odstawić na parapet na 5 dni. W tym czasie banany powinny puścić już sporo soku. Gdy upłyną pierwsze dni leżakowania, dodać do składników w słoiku pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę oraz wydrążoną z ziaren laskę wanilii. Słoik zakręcić, odstawiając na 2 miesiące.
Krok czwarty
Gdy wymagany czas ponownie upłynie, przygotować garnek, sitko, filtr do kawy, butelki wyparzone wrzątkiem. Odcedzić nalewkę przez filtr od kawy – potrzebny jest tylko smaczny płyn, bez dodatków. Po jego uzyskaniu przelać bananówkę do butelek i odstawić do barku albo do spiżarni. Podawać w ramach deseru lub jako dodatek do lodów bądź naleśników.