Cytrynowa zupa z kurczakiem – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: biskacz
Advertising
Cytrynowa zupa z kurczakiem – jak ją przyrządzić?

Cytrynowa zupa z kurczakiem – jak ją przyrządzić?

Kuchnia grecka to niezwykłe bogactwo smaków oraz aromatów. Poza gyrosem oraz sosami rzadko wykorzystuje się przepisy pochodzące z tego kraju, mimo że warto bliżej się nimi zainteresować. Jeżeli tradycyjne zupy jarzynowe, pomidorowa i rosół już się znudziły, można zamiast nich przygotować pyszną zupę cytrynową. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Aby zupa cytrynowa wyszła dobra i pachnąca, potrzebne są odpowiednie składniki. Pośród nich powinno znaleźć się:
    * 150 ml śmietany,
    * 50 dag mięsa drobiowego (pierś z kurczaka),
    * 6 dag masła,
    * 5 dag mąki,
    * 1,2 l bulionu drobiowego,
    * 1 cytryna,
    * 2 pory,
    * natka pietruszki,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z chrząstek i błonek, po czym włożyć do garnka średniej wielkości i zalać 1,5 l wody. W trakcie gotowania można dodać 1 łyżeczkę przyprawy typu „warzywko”. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć je na talerz do ostudzenia, a powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pora umyć. Białą część pokroić na kawałki. W garnku średniej wielkości roztopić masło. Wrzucić kawałki pora i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie dodać mąkę i całość wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Smażyć jeszcze przez 1 minutę, po czym zalać całość bulionem. Gotować 5 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wystudzonego kurczaka pokroić na kawałki. W zależności od własnych upodobań mogą być one większe albo bardzo małe. Po pokrojeniu wrzucić je do bulionu. Posiekać umytą natkę pietruszki i także dodać ją do zupy.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Z cytryny wycisnąć cały sok i wlać do zupy, dodać śmietanę, doprawić. Wszystko razem wymieszać, a następnie gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem chleba. Można również ozdobić plasterkiem cytryny.