Pyszna zupa dyniowa z ryżem – jak ją przyrządzić?
Pyszna zupa dyniowa z ryżem – jak ją przyrządzić?
Póki jesień trwa i tym samym dynie są ogólnie dostępne, warto przygotować pyszną zupę dyniową. Aromatyczna, delikatnie kremowa oraz pełna dodatków sprawia, że staje się jednocześnie obiadem i deserem. Pieści podniebienie, powodując, że z nie można odejść od stołu bez dokładki. Aby przygotować tak dobrą zupę, dobrze jest skorzystać z poniższego przepisu. Zapraszamy!
Niezbędne składniki.
Podstawą każdego dania są odpowiednie składniki. Dobra jakość oraz świeżość to zazwyczaj gwarancja smaku, z której nie warto rezygnować. Żeby przyrządzić zupę, potrzebne są:
* 1 kg dyni,
* 2 marchewki,
* 2 cebule,
* 2 pietruszki,
* 1 szklanka ryżu,
* 500 g ziemniaków,
* 50 ml oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* imbir.Pierwszy krok
Do średniego wielkości garnka wlać wodę. Posolić 1/2 łyżeczki soli. Gdy zacznie się gotować, wsypać ryż. Przez 8 – 10 minut pozwolić mu się gotować, po czym wyłączyć ogień, a garnek przykryć, pozostawiając ryż do spęcznienia.
Drugi krok
Dynię umyć, przekroić na pół i pozbawić ją pestek. Obrać ze skórki, a miąższ posiekać na mniejsze kawałki.Również ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać ze skórek oraz pokroić w kostkę. Cebulę pozbawić łupinek.
Trzeci krok
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną na drobne kawałki cebulę i przyrumienić. W czasie kiedy cebula się podsmaża, do dużego garnka wrzucić kawałki dyni, ziemniaków, marchewki, pietruszki. Dodać cebulę i sól. Zalać całość 3 litrami wody, po czym włączyć gaz i gotować przez 20 minut.
Czwarty krok
Po upływie odpowiedniego czasu zupę przelać do blendera i zmiksować na krem. Następnie znowu przelać do garnka i podgrzewać jeszcze 5 minut.
Przed uzupełnieniem nią talerzy uzupełnić je ryżem i dopiero wtedy zalać zupą. Podawać, póki zupa jest bardzo gorąca. Smacznego!