Potrawy na środę popielcową

Opiekun artykułu: vika
Advertising
Potrawy na środę popielcową

Potrawy na środę popielcową

Środa popielcowa, zwana również Popielcem jest początkiem wyjątkowego czasu dla katolików. Jest to pierwszy dzień Wielkiego Postu, który trwa czterdzieści dni i kończy się obchodami Wielkanocy. Wiąże się przede wszystkim z wizytą wiernych w kościele, kiedy to ksiądz posypuje głowy wiernych popiołem lub naznacza w taki sposób ich czoła w myśl słów „z prochu powstałeś, w proch się obrócisz”. Ze względu na to, że jest to początek postu, już tego dnia obowiązuje jego przestrzeganie, związane z powstrzymywaniem się od sutych posiłków.

Advertising
Advertising
  • Śledzie

    Śledzie

    Najbardziej charakterystyczną potrawą w czasie wszystkich dni postnych są ryby, a przede wszystkim śledzie. Nic więc dziwnego, że to właśnie one są sztandarową potrawą również w czasie środy popielcowej. Można je jeść na różne sposoby – w oleju, w śmietanie, jako sałatkę śledziową z licznymi warzywnymi dodatkami. Na Śląsku w dalszym ciągu są popularne na obiad, jedzone z gorącymi ziemniakami, które są niesolone lub tylko lekko osolone.

  • Ziemniaki

    Ziemniaki

    Ziemniaki są idealną potrawą w czasie postu. Ich zaletą jest fakt, że można jadać je codziennie na różne sposoby. W czasie środy popielcowej również można wybierać w licznych wariantach i jadać je same lub gotowane w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Jeżeli to nie spełnia jedzeniowych gustów domowników, można stworzyć z nich inne potrawy. Do najpopularniejszych należą ziemniaki w całości podawane z sadzonym jajkiem. Potrawa prosta i postna. Można również przygotować placki ziemniaczane z dodatkiem innych warzyw, co nie jest czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i sycące w odpowiedni sposób. Dodatkowo nie nudzą się szybko, więc można przygotowywać je na kilka sposobów w czasie całego postu, a nie tylko w Popielec.

  • Naleśniki

    Naleśniki

    Danie proste i mało czasochłonne – naleśniki. Cieszą się powodzeniem niezależnie od dnia, jednak w środę popielcową z powodzeniem pozwalają na zjedzenie czegoś lekkiego, postnego i smacznego. Zaletą naleśników jest ich szybkie przygotowanie oraz neutralny smak. Dzięki temu można jadać je zarówno na słodko, jak i na ostro, z dodatkami w postaci dżemu albo w postaci pieczarek. Owszem, można wykonać i bogatsze nadzienia, jednak przygotowując naleśniki w trakcie środy popielcowej trzeba je ograniczyć, aby naleśniki w dalszym ciągu były daniem spełniającym postne wymagania.

  • Pierogi

    Pierogi

    Postne pierogi to doskonała potrawa dla całej rodziny zarówno w środę popielcową, jak i w czasie 40 dni postu. Można dodać do nich wiele, niekoniecznie musi być to mięso, którego w czasie postu powinno się wystrzegać. Dobrze smakują z owocami, w tym suszonymi, z truskawkami, z twarogiem, a także z kapustą i pieczarkami. Można zrobić ich więcej za jednym razem i zamrozić, dzięki temu będzie się miało gotowe danie w każdym momencie, a w środę popielcową, kiedy najczęściej jest jeszcze chłodno, doskonale rozgrzeją po lub przed popielcową mszą.