Porady kulinarne dla początkujących cz. 1

Opiekun artykułu: gibonek
Advertising
Porady kulinarne dla początkujących cz. 1

Porady kulinarne dla początkujących cz. 1

Nie każdy urodził się w czepku szefa kuchni. Niektórzy od maleńkości mają pasję do gotowania, poznawania różnych smaków, łączenia ze sobą produktów. Inni zaś nigdy nie lubili zaglądać do kuchni, nie podglądali mam i babć ani też nigdy nie oglądali kulinarnych programów czy nie czytali przepisów w gazetach. To naturalne, że nie każdy ma dryg do gotowania. Jednakże życie zazwyczaj zmusza nas do robienia różnych rzeczy, których nie lubimy i nie potrafimy. Tak jest na ogół z pichceniem. Kiedy bowiem opuszczamy rodzinne gniazdo i wyfruwamy spod opiekuńczych skrzydeł mamy, musimy nauczyć się, jak przyrządza się choćby jajecznicę, zupę pomidorową czy schabowe. Niby wszystko proste, ale jak się nigdy nie widziało procesu kulinarnego, to może być ciężko. Dla właśnie takich osób, które do gotowania mają dwie lewe ręce, powstał ten poradnik.

Advertising
Advertising
  • Obieranie ogórka

    Jeśli obierasz ogórka do sałatki, na kanapkę, czy też na mizerię i nieważne, czy jest on gruntowy czy też ten większy, typowo „kanapkowy”, zawsze zaczynaj go obierać od tej strony, gdzie skóra jest jaśniejsza. Nigdy nie obieramy ogórka od ciemnej strony, gdyż jest ona gorzka i przy obieraniu przeniesiesz gorycz końcówki na resztę warzywa.

  • Przechowywanie i obieranie pomidorów

    Przechowywanie i obieranie pomidorów

    Na początek zajmijmy się przechowywaniem pomidorów. Wiele osób, zwłaszcza latem, przechowuje pomidory w lodówce. To duży błąd, gdyż pomidory trzymane w lodówce po prostu przestają być smaczne. Muszą być one przechowywane w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu. Jeśli zaś chcemy obrać pomidory do sosu lub zupy pomidorowej, wówczas musimy je wcześniej sparzyć. Jeszcze przed sparzeniem zaś na spodzie pomidora zrób nożykiem krzyżyk, przebijając się delikatnie przez skórkę. Potem wrzuć pomidora na minutę do gorącej wody i po wyjęciu obieraj warzywo, zaczynając od nacięcia. Pójdzie ci gładko.

  • Zbyt słona zupa

    Zbyt słona zupa

    Nie tylko osoby, które dopiero raczkują w temacie gotowania, ale także już bardziej zaawansowani domorośli kucharze czasami przesadzą z solą. Jeśli stanie się tak przy okazji gotowania zupy, to jeszcze nie wszystko stracone. Możesz ją uratować za pomocą białka. W zależności od tego, ile masz zupy, wlej do niej jedno albo dwa kurze białka i poczekaj, aż się zetną. Białko wchłonie sól. Potem, przed podaniem zupy, zbierz białko, które pojawi się na powierzchni. Drugim, również bardzo dobrym sposobem jest włożenie do zupy całego obranego ziemniaka – nie krój go w kostkę. Potrzymaj go w zupie przez około 10 minut, a potem wyjmij.

  • Zagniatanie kruchego ciasta

    Kruche ciasto jest bardzo często wykorzystywane w kuchni do przygotowania pysznych deserów, ale i wytrawnych tart. Robi się je łatwo, o ile pamięta się o jednej, bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie krótkim wyrabianiu. Wielu z nas przyzwyczajonych jest do długiego wyrabiania ciasta, natomiast w przypadku kruchego jest zupełnie odwrotnie. Przestań je zagniatać w momencie, gdy utworzy się kulka, która będzie ci się odlepiać od rąk. Jeśli będziesz zagniatać ciasto dłużej, stanie się ono twarde.

  • Sekret idealnego rosołu

    Sekret idealnego rosołu

    Gotowanie rosołu wydaje się być bardzo łatwe. Jednak jeśli chcemy, by smakował on jak u mamy, musimy się bardziej postarać. Po pierwsze, musisz pamiętać, że mięso na rosół wrzucamy do zimnej wody. Kiedy woda zacznie się gotować, mogą pojawić się na powierzchni rosołu „szumowinki”. Musisz je zdjąć łyżką. Po drugie, do rosołu, jeśli chcemy, by był on klarowany, dodajemy cebulę mocno przypieczoną nad palnikiem. Po trzecie, dobry rosół wymaga cierpliwości, nie ugotujesz go w godzinę. Rosół na wolnym ogniu powinien dochodzić przez około 2,5 – 3 godziny.

Popularne tagi
  • przechowywanie jedzenia
  • karmelizowanie cukru
  • jogurt grecki
  • mrożone wino
  • bób
  • sok z jabłek
  • receptura
  • ciastka rumowe
  • garnek
  • przepis na zapiekankę grzybową
  • kubek
  • zapiekanka z boczkiem
  • proste obieranie jajek
  • pieczenie w mikrofalówce
  • ciasteczka z czekoladą