Pomysłowe wykorzystanie jednego jajka

Opiekun artykułu: sara
Advertising
Pomysłowe wykorzystanie jednego jajka

Pomysłowe wykorzystanie jednego jajka

Zdarza się, że z 10 jaj zostaje w lodówce tylko 1. Żeby nie zepsuło się od leżakowania w lodówce ani nie stało w niej bezużytecznie, warto poznać sposoby zagospodarowania samotnego jajka. Są proste, pozwalają na zjedzenie czegoś dobrego oraz zagospodarowanie czasu, kiedy poza jajkiem chce się pozbyć również nudy.

Advertising
Advertising
  • Kogel-mogel

    Kogel-mogel

    Kogel-mogel to przysmak, który każdy zna z dzieciństwa. Do jego wykonania nie trzeba wiele. Wystarczy przygotować:
    * 1 jajko,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 łyżkę kakao lub cukru waniliowego.
    Białko i żółtko należy oddzielić od siebie, a następnie rozpocząć ubijanie białka na puszystą masę. Im bardziej puszysta i sztywna, tym lepiej. W osobnej szklance zmieszać żółtko z cukrem i dokładnie wymieszać, po czym dodać do białka i ponownie ubijać. Gdy składniki dobrze się połączą, wsypać kakao i po raz ostatni wymieszać na wolnych obrotach miksera. Szybko otrzymuje się smaczny podwieczorek – kakaowy kogel-mogel, dla dzieci i dla dorosłych.

  • Dobre bezy

    Dobre bezy

    Jajko to również dobry składnik na bezy. Do jej przygotowania wystarczy posiadać 1 jajko i 2 łyżki cukru pudru.Białko i żółtko trzeba oddzielić od siebie. Ze względu na to, że do wykonania bez żółtko nie jest potrzebne, można wymieszać je z cukrem i zrobić bardzo słodki kogel-mogel. Same białka ubija się na sztywną, bardzo sztywną pianę, a następnie dodaje się cukier puder i znowu ubija, aż oba składniki połączą się ze sobą. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji należy przygotować blachę z piekarnika, wyłożyć ją papierem do pieczenia, po czym nakładać na nią łyżeczką ciasto bezowe. Bezy będą niewielkie i będzie ich dość mało, jednak dwie osoby z pewnością skorzystają z tak dobrego deseru.

  • Wykorzystać skorupki

    Wykorzystać skorupki

    Po przygotowaniu z jednego jajka bez lub kogla-mogla można wykorzystać również skorupki i wykonać z nich ciekawą ozdobę. Skorupki należy dokładnie umyć, żeby nie było w nich śladu białka ani żółtka. Wysuszyć bardzo delikatnie papierowym ręcznikiem  lub pozostawić do przeschnięcia. Następnie z żółtej waty utoczyć kulkę i włożyć ją do środka. Dokleić dzióbek z czerwonego papieru i oczka z czarnego i ma się wielkanocną ozdobę na stół.

  • Kolorowa wydmuszka

    Kolorowa wydmuszka

    Jeżeli nie ma się pomysłu na świąteczny drobiazg dla gościa, można wykonać ozdobę z jajka. Należy w tym celu zrobić wydmuszkę. W górnej części jajka robi się niedużą dziurkę, u dołu nieco większą, po czym wydmuchuje się zawartość jajka do małej miseczki. Środek można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia jajecznicy lub omletu. Wydmuszkę myje się, płucząc od środka, pozostawia do wyschnięcia, a następnie ozdabia farbami w fantazyjne wzorki. Po wysuszeniu można wręczyć miłemu gościowi na pamiątkę udanej wizyty.