Polewa na ciasto bez czekolady – jak zrobić?
Polewa na ciasto bez czekolady – jak zrobić?
Do niektórych ciast doskonale pasuje polewa, zwłaszcza o smaku czekolady. Najprościej przygotować ją poprzez stopienie czekolady i polanie wypieku, jednak nie zawsze ma się w domu tabliczkę słodkości do wykorzystania. W takiej sytuacji pozostaje jedno – zrobić polewę czekoladową bez czekolady.
Jakich składników potrzeba?
Polewa do ciasta nie jest trudna do przygotowania, jednak przed rozpoczęciem pracy należy zebrać odpowiednie składniki, czyli:
* 2 łyżki kakao,
* 3 łyżki mleka,
* 1/3 kostki margaryny,
* 1/2 szklanki cukru.Krok pierwszy
Margarynę – nie ma znaczenia, czy zimną, czy w temperaturze pokojowej – przełożyć do niedużego rondelka. Dodać mleko i włączyć niewielki gaz.
Krok drugi
Gdy margaryna zacznie się roztapiać, dosypać cukier oraz wsypać kakao. Mieszać co jakiś czas, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników, szczególnie cukru, nie powinno być go czuć w polewie.
Krok trzeci
Kiedy składniki rozpuszczą się, gotować masę przez 2 minuty, po czym pozostawić do ostudzenia oraz zgęstnienia.Ostudzoną masę wylać na ciasto, rozprowadzając po jego powierzchni nożem, zamoczonym wcześniej w zimnej wodzie, co ułatwi pracę.