Które zioła najlepiej uprawiać w domu?

Opiekun artykułu: rokisanka
Advertising
Które zioła najlepiej uprawiać w domu?

Które zioła najlepiej uprawiać w domu?

Dzięki ziołom mnóstwo potraw smakuje wyjątkowo. Z tego powodu nie warto z nich rezygnować. Nadają smak, aromat, a do tego są bardzo zdrowe, o wiele bardziej niż przyprawy zakupione w sklepie. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że z powodzeniem można uprawiać je w domu, we własnych doniczkach i ogród wcale nie jest do tego potrzebny. Dobrze jest jedynie wiedzieć, jakie zioła najlepiej nadają się do uprawy doniczkowej.

Advertising
Advertising
  • Pyszny tymianek

    Pyszny tymianek

    Tymianek to jedno z najpopularniejszych ziół. Jest łatwe do uprawy w domu. Wystarczy jedynie doniczka z ziemią bogatą w wapń. Po wsadzeniu w nią nasion tymianku trzeba ustawić doniczkę w nasłonecznionym miejscu i pamiętać o regularnym podlewaniu.Ziele ma bardzo szerokie zastosowanie. Może być dodawane do potraw mięsnych, sałatek, ryb. Można wykonywać z niego lecznicze napary, pomocne w leczeniu dróg oddechowych, jak również wzbogacać smak sosów.

  • Aromatyczne oregano

    Kolejnym chętnie używanym ziołem jest oregano. Ze względu na jego aromat i szerokie zastosowanie jest chętnie uprawiane w domu. Wystarczy stworzyć mu odpowiednie warunki. Doniczka z ziemią i zasadzonymi w niej nasionami musi stać na nasłonecznionym parapecie. Podlewać można codziennie, lecz umiarkowanie, nie przelewając.Oregano można używać do sałatek, do zup, do sosów, jednak najlepiej sprawdza się do dań włoskich. Pizza z oregano albo spaghetti z oregano są zdecydowanie lepsze niż bez dodatku tego składnika.

  • Pachnąca mięta

    Pachnąca mięta

    Mięta to ziele, które jest znane i lubiane przez większość osób. Nadaje się do wykorzystywania na bardzo dużo różnych sposobów. Zamiast kupować suszoną miętę, można mieć świeżą, gdyż z powodzeniem rośnie ona w doniczkach. Można siać ją z nasion, wtedy najlepiej zrobić to na początku kwietnia, albo z sadzonek, wtedy w maju. Mięta jest dobra do uprawy, ponieważ jest bardzo wytrzymała. Można ją nawozić, ale nie jest to konieczne.Jej wykorzystanie jest bardzo szerokie. Nadaje się do ciast, ciasteczek, dżemów, może podkreślać smak kompotów, a nawet sosów do mięs i stanowić nadzienie dla nich. Jest bardzo dobra jako element orzeźwiający, dodawany do herbaty w czasie upałów. Dodatkowo napary z niej poprawiają pracę żołądka.

  • Zielona bazylia

    Zielona bazylia

    Bazylia bardzo lubi rosnąć na balkonie, więc spokojnie można ją tam wystawić. Potrzebuje jedynie gleby próchniczej oraz codziennego podlewania, dzięki niemu wyrasta bujna i pachnąca.Ziele można dodawać do bardzo wielu rożnych potraw. Jest podstawą dań włoskich, sosów oraz świetnym dodatkiem do pomidorów. Można ją dodawać zarówno do sosów pomidorowych, jak i posypywać nią sałatki, w których skład wchodzi. Smakuje bardzo dobrze również jako dodatek do oliwy i do masła. Poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom.