Jak upiec domowe kokosanki?

Opiekun artykułu: emis
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak upiec domowe kokosanki?

Jak upiec domowe kokosanki?

Kokosanki znane są przede wszystkim z odpustów jako jedne z ciasteczek sprzedawane na straganach. Z tego powodu niewiele osób wie, że można je zrobić samodzielnie, bez oczekiwania na odpustowy czas. Co więcej, domowe kokosanki są równie smaczne, jak kupne, a można ich zrobić oraz zjeść więcej niż kupnych. Jeśli chcesz spróbować zrobić je samodzielnie, wystarczy, że podążysz za podanym przez nas przepisem. Zapraszamy!

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przygotowania smacznych, słodkich kokosanek potrzebnych jest kilka składników. Nie trzeba się martwić, nie jest ich wiele. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:

    * 2 białka jaj,

    * 2 szklanki wiórków kokosowych,

    * 1/2 szklanki cukru,

    * 3 łyżki mąki,

    * 60 g miękkiego masła.

  • Pierwszy krok

    Zanim przejdzie się do wykonania ciasteczek, należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie zająć się bazą na ciastka, czyli masłem. Przełożyć miękkie masło do miski i zacząć mikserem ubijać na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż do uzyskania bardzo puszyste substancji. Im bardziej puszysta, tym lepiej.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Dopiero kiedy masa będzie puszysta, zacząć dodawać białka – ale pojedynczo – po każdym dodaniu miksować całość przez 5 sekund, zanim doda się następne. Po wymieszaniu ostatniego białka wsypać mąkę oraz 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych. Na tym etapie należy zrezygnować z miksera i wymieszać ciasto rękami.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Blachę do pieczenia osłonić papierem do pieczenia i rozpocząć formowanie kokosanek. Najlepiej robić to łyżką, nakładając ciasto na blachę w równych odstępach. Następnie włożyć pełną ciasteczek blachę do piekarnika i piec przez 8 – 9 minut. Po tym czasie kokosanki powinny być już upieczone, miękkie w środku, z wierzchu chrupiące.Aby zachować tradycyjny kształt kokosanek – przypominający małą górkę – trzeba po upieczeniu ciastek i wyjęciu blachy z piekarnika pozostawić kokosanki na niej przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć i albo od razu podawać do kawy oraz herbaty, albo przechowywać do wykorzystania na późniejszy deser.