Jak przyrządzić lody margarita?

Opiekun artykułu: mitek
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak przyrządzić lody margarita?

Jak przyrządzić lody margarita?

Okazuje się, że lody można zrobić ze wszystkiego, dzięki czemu mają nietypowe smaki. Lody buraczane, marchewkowe, smerfowe, skoro widać je w kawiarniach, to czemu nie pójść tym tropem i nie zrobić samodzielnie ciekawego deseru. Jednak nie o smaku warzyw lub owoców, a o smaku Margarity, jednego z najbardziej lubianych drinków. Chcesz wiedzieć, jak to zrobić? Chętnie podpowiemy.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie lodów z Margarity jest możliwe i stosunkowo szybkie, jeżeli zbierze się zawczasu wszystkie dobre składniki. Pośród nich powinny znaleźć się:

    * 400 g mleka skondensowanego,

    * 1/4 szklanki tequili,

    * 1 szklanka wody,

    * 1 i 1/4 szklanki soku z limonki,

    * 2 łyżeczki soku z pomarańczy,

    * limonki.

    Poza produktami spożywczymi przydadzą się również:

    * patyczki do lodów,

    * dzbanek,

    * małe kubeczki plastikowe.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ze świeżych limonek wycisnąć sok i przelać go do dzbanka. Dolać mleko skondensowane i zamieszać oba elementy, żeby połączyły się ze sobą. Następnie wlać wodę, alkohol, sok pomarańczowy, cały czas mieszając produkty. Używanie dzbanka nie jest bez znaczenia, z niego łatwiej będzie się przelewało miksturę do kubeczków.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na tacce ułożyć kubeczki. Uzupełnić je mieszanką lodową do 3/4 wysokości każdego kubka. Limonki umyć i pokroić na plasterki. W środek każdej wbić patyczek drewniany – można takie kupić lub zbierać z lodów kupnych.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Limonkę nadzianą na patyczek – limonka powinna być w połowie patyka – nałożyć na każdy kubeczek, zakrywając go od góry. Dobrze jest, jeśli kubeczki mają średnicę tylko minimalnie większą od limonki, wtedy lód lepiej się prezentuje, ale i bez tego będzie pyszny. Tak przygotowane kubeczki włożyć do zamrażalnika na 6 godzin. Po tym czasie wyjmować i podawać. Dla dłuższego zachowania zimna można pokruszyć na wyciągnięte z kubków lody kruszony lód.