Jak wykonać doskonały pudding czekoladowy?

Opiekun artykułu: mattek
Advertising
Jak wykonać doskonały pudding czekoladowy?

Jak wykonać doskonały pudding czekoladowy?

Gdy ciasta już się przejadły, a ma się ochotę na coś słodkiego i lekkiego, wówczas można przygotować przekąskę czekoladową. Pudding stanowi prosty deser, który można wykonać w dowolnej ilości. Stanowi urozmaicenie zarówno codziennego podwieczorku, jak i dobry dodatek do imprez okolicznościowych. Warto spróbować.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby pudding smakował tak, jak powinien, należy użyć świeżych składników. Do niezbędnych produktów należą:
    * 3/4 szklanki mleka,
    * 1/4 szklanki wody,
    * 1 łyżeczka miodu,
    * 1,5 łyżeczki kakao gorzkiego,
    * 2,5 łyżeczki kaszy manny,
    * wiórki kokosowe, posypka czekoladowa (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondla wlać mleko i wodę. Podgrzać oba składniki, żeby były ciepłe, po czym dodać miód. Mieszać, aż miód całkowicie się rozpuści.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy mleko będzie ciepłe, wsypać kaszkę oraz kakao. Mieszać, aż zacznie gęstnieć. Odczekać jeszcze 1 minutę, żeby kasza manna dobrze zgęstniała. Cały czas mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia się smakołyku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Masę przelać do miseczek szklanych albo plastikowych, jeśli chce się później wyjąć zastygnięty kształt.Pudding zakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć i posypać pudding dowolnymi dodatkami – wiórkami, owocami, posypką czekoladową, kakao. Smacznego!

Popularne tagi
  • ciastka z wróżbą
  • kremówka
  • kulki czekoladowe
  • składniki na pudding
  • amaretti
  • strzykawka lekarska
  • karnawał
  • pudełko
  • przygotowanie makaroników kokosowych
  • koszyk
  • trójkąt z ciasta francuskiego
  • jak zrobić gofry w gofrownicy
  • kuchnia włoska
  • kulki z posypką kokosową
  • posypka pisak cukrowy