Jak wykonać doskonały pudding czekoladowy?
Jak wykonać doskonały pudding czekoladowy?
Gdy ciasta już się przejadły, a ma się ochotę na coś słodkiego i lekkiego, wówczas można przygotować przekąskę czekoladową. Pudding stanowi prosty deser, który można wykonać w dowolnej ilości. Stanowi urozmaicenie zarówno codziennego podwieczorku, jak i dobry dodatek do imprez okolicznościowych. Warto spróbować.
Jakich składników potrzeba?
Aby pudding smakował tak, jak powinien, należy użyć świeżych składników. Do niezbędnych produktów należą:
* 3/4 szklanki mleka,
* 1/4 szklanki wody,
* 1 łyżeczka miodu,
* 1,5 łyżeczki kakao gorzkiego,
* 2,5 łyżeczki kaszy manny,
* wiórki kokosowe, posypka czekoladowa (do dekoracji).Krok pierwszy
Do rondla wlać mleko i wodę. Podgrzać oba składniki, żeby były ciepłe, po czym dodać miód. Mieszać, aż miód całkowicie się rozpuści.
Krok drugi
Gdy mleko będzie ciepłe, wsypać kaszkę oraz kakao. Mieszać, aż zacznie gęstnieć. Odczekać jeszcze 1 minutę, żeby kasza manna dobrze zgęstniała. Cały czas mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia się smakołyku.
Krok trzeci
Masę przelać do miseczek szklanych albo plastikowych, jeśli chce się później wyjąć zastygnięty kształt.Pudding zakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć i posypać pudding dowolnymi dodatkami – wiórkami, owocami, posypką czekoladową, kakao. Smacznego!