Jak uprawiać zioła w ogrodzie?
Jak uprawiać zioła w ogrodzie?
Zioła są bardzo ważne w naszej kuchni. To nie tylko cenny dodatek do potraw, ale także wonna dekoracja, albo jako świeże rośliny w doniczce, albo pęczki suszonych ziół. Wiele ziół, jak mięta, szałwia czy rumianek to także doskonałe środki lecznicze. Dlatego warto uprawiać w ogrodzie zioła, nie tylko te typowe – szczypiorek, pietruszkę czy koperek, ale i inne – bazylię, rozmaryn czy oregano. Jak uprawiać zioła w ogrodzie, dowiesz się z tego artykułu.
Stanowisko
Zioła można uprawiać w różnych miejscach – na rabacie z innymi roślinami, przy tarasie i patio, gdzie będziemy mogli wdychać ich piękny zapach, albo w specjalnym ogródku dla nich przeznaczonym. Ważne, by było to miejsce słoneczne i zaciszne, osłonięte od wiatru. Zioła powinny rosnąć w miejscu o wystawie południowej – im więcej mają słońca, tym więcej wytwarzają olejków eterycznych. Najważniejsze jest to dla roślin pochodzących z rejonów cieplejszych, takich jak bazylia, majeranek, szałwia, tymianek. Mniej wymagające są na przykład lubczyk czy mięta, które tolerują stanowiska bardziej zacienione. Wybierając miejsce dla ziół, trzeba jeszcze zwrócić uwagę na tempo ich wzrostu, by nie przytłoczyły innych roślin (na przykład mięta i rumianek się silnie rozrastają, a lubczyk może osiągnąć nawet dwa metry wysokości).
Wymagania glebowe
Dla ziół najlepsza jest gleba żyzna i przepuszczalna, która łatwo się nagrzewa. Podmokłe, gliniaste podłoże nie nadaje się do uprawy tych roślin. Odczyn nie może być kwaśny, jeśli pH wynosi 6 albo mniej, konieczne jest wapnowanie gleby. Jeśli ziemia w ogrodzie nie spełnia wymagań ziół, można je zasadzić na podwyższonych rabatach, które dodatkowo podkreślą ich walory ozdobne.
Pielęgnacja
Pielęgnacja ziół nie jest skomplikowana, wystarczy je podlewać, odchwaszczać i nawozić. Najlepiej wiosną rozłożyć na rabacie z ziołami dwucentymetrową warstwę kompostu. Zasilanie nawozami mineralnymi może pozbawić zioła ich cennych właściwości. Ponieważ niektóre gatunki ziół nie są odporne na chłody, jesienią należy je okryć stroiszem albo liśćmi. Te, które są krzewinkami, należy przycinać, aby lepiej się rozrastały.
Uprawa
Niektóre zioła (pietruszka, koper, kminek) można wysiewać bezpośrednio do gruntu. Inne, na przykład bazylię, majeranek czy cząber, uprawiamy z rozsady. Najwcześniej sadzimy melisę, chrzan i lubczyk, które są wytrzymałe na chłód. Rozmaryn najlepiej hodować w doniczce, a po ustaniu przymrozków wystawiać na zewnątrz. Z kolei szczypiorek jest mrozoodporny i może całą zimę stać w doniczce na balkonie.
Zbiór
Zioła na ogół zbiera się na bieżąco, obrywając wierzchołki pędów. Najwięcej wartości mają zioła zbierane przed pojawieniem się kwiatów. Majeranek powinno się zebrać, kiedy tylko zakwitnie i zasuszyć. Zioła lecznicze mają najwięcej wartości, jeśli zaczniemy je zbierać w lipcu. Do sierpnia zbiera się te zioła, których nasion używamy jako przyprawy, jak kminek, kolendrę czy anyż.
Jak suszyć zioła?
Tradycyjnym i najbardziej typowym sposobem przechowywania ziół jest ich suszenie. Powinno się to robić w miejscu przewiewnym, nie na słońcu (na przykład na strychu) albo w otwartym piekarniku w temperaturze do 50 stopni Celsjusza. Suszymy liście ziół albo ich rozdrobnione korzenie.
W lodzie
Koperek, pietruszkę albo szczypiorek można zamrozić w foliowych torebkach albo plastikowych pojemnikach. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie kostek lodu z dodatkiem ziół. Takie kostki można potem dodawać do potraw.