Jak przyrządzić doskonałą zupę ogórkową?
Jak przyrządzić doskonałą zupę ogórkową?
Zupa ogórkowa to nie tylko jedna z najbardziej znanych polskich zup, ale również jedna z bardziej lubianych. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, dzięki ogórkom kiszonym dostarcza organizmowi mnóstwa witaminy C, niezbędnej do przetrwania zwłaszcza okresu jesienno- zimowego. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na pyszną zupę.
Potrzebne składniki spożywcze
Smaczna zupa to przede smaczne składniki o wysokiej jakości. Wśród nich koniecznie muszą znaleźć się:
* 2 l wody,
* 3 skrzydełka z kurczaka,
* 4 ogórki kiszone,
* 5 ziemniaków,
* 1 kostka rosołowa,
* 3 łyżki śmietany,
* 3 ziarna ziela angielskiego,
* włoszczyzna,
* pieprz,
* sól,
* liść laurowy.Pierwszy krok
Skrzydełka opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, doprowadzając wodę do wrzenia. Po zagotowaniu zebrać zbierający się na wodzie szum i dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Zwiększyć ogień pod garnkiem.
Drugi krok
Włoszczyznę umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki i również pokroić. Kiedy woda zacznie znowu wrzeć, wrzucić do niej kawałki włoszczyzny, ziemniaki i kostkę rosołową. Można zamieszać.
Trzeci krok
Ogórki kiszone – można obrać ze skórki, lecz nie trzeba – zetrzeć na tarce o średnich oczkach i kiedy ziemniaki lekko zmiękną, dodać je do zupy. Gotować jeszcze 10 minut na średnim ogniu.
Czwarty krok
Do kubka albo miski odlać 2 chochle zupy. Dodać do niej śmietanę – nie może być zimna – i zamieszać, a następnie wlać całość do zupy, zabielając ją lekko. Wymieszać zupę, gotować jeszcze 2 – 3 minuty, po czym podawać. Dobrze smakuje z dodatkiem świeżego chleba albo posypana odrobiną koperku.