Jak przygotować napar ze szczawiu?
Jak przygotować napar ze szczawiu?
Szczaw rośnie dziko na wielu łąkach, a czasem nawet na przydrożnych skarpach. Należy do roślin ogólnodostępnych. Jego nasiona dostaniesz w każdym sklepie ogrodniczym, dlatego też możesz hodować go w swoim ogrodzie. Myśląc o szczawiu, zapewne mimowolnie kojarzysz jego kwaśny, ale bardzo przyjemny smak. Co można zrobić z tej rośliny? Wiele osób z pewnością chociaż raz w życiu jadło zupę szczawiową. Ma nietypowy smak, który nie przypadnie do gustu każdemu. Okazuje się jednak, że ta roślina może być stosowana nie tylko w kuchni. Gdzie jeszcze może się przydać?Szczaw znalazł swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Można z niego przyrządzić bardzo smaczny napar. Jest pomocny w czasie walki z dolegliwościami wątroby oraz nerek. Zaparzona z jego liści herbatka będzie świetnym rozwiązaniem na płukanki w przypadku owrzodzenia jamy ustnej. Sprawdzi się także jako środek do przemywania czyraków oraz trudno gojących się ran. Nie wiedziałeś o tym? Nie martw się, niewiele osób posiada taką wiedzę. Jeżeli chcesz stworzyć napar ze szczawiu, koniecznie przeczytaj poniższy przepis. Potem możesz go wypróbować na sobie lub bliskiej ci osobie, która cierpi z powodu którejś z wymienionych powyżej dolegliwości.
Do przygotowania naparu będą ci potrzebne:
Przygotowanie i gotowanie liści szczawiu
Po zebraniu liści szczawiu przynieś je do domu. Następnie przebierz je tak, by zatrzymać wyłącznie zdrowe, nieobgryzione przez owady. Te dokładnie oczyść i przepłucz zimną, bieżącą wodą. Potem je rozdrobnij i wrzuć je go małego garnka. Zalej je szklanką wody i postaw na gazie. Liście powinny być gotowane na małym ogniu przez około 5 minut. Nie gotuj naparu dłużej, gdyż zbytnio rozgotujesz rośliny.
Parzenie liści szczawiu
Gdy przegotujesz już liście, zdejmij garnuszek z kuchenki gazowej. Następnie nakryj go talerzem albo spodkiem i postaw w ustronnym miejscu. Liście powinny się parzyć przez 10 minut. To optymalna ilość czasu. Im dłużej będzie trwał proces parzenia, tym gęstszy stanie się sok. Łączy się to z tym, że będzie on coraz mniej smaczny. Z tych względów nie przeciągaj więc zaparzania.
Jak używać naparu
Najlepiej będzie, jeżeli doprawisz sobie sok, używając w tym celu ulubionej przyprawy. Osobiście sugeruję cynamon, który nada mu niepowtarzalny smak. Sam w sobie smakuje nieco jak kwaskowaty sok żurawinowy. Oczywiście możesz spożyć go również w takiej postaci. Możesz spożywać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdym przypadku będzie działać. Z przyczyn oczywistych nie próbuj pić gorącego naparu. Jeżeli chcesz go użyć do przemywania ran, to, jak smakuje napar, nie będzie miało żadnego znaczenia.