Jak przygotować grog?

Opiekun artykułu: magaju
Advertising
Jak przygotować grog?

Jak przygotować grog?

Historia grogu sięga jeszcze XVIII wieku, kiedy to rum zaczęto rozcieńczać wodą, żeby marynarze nie upijali się tak łatwo. Zalecił to Edward Vernon, o przezwisku „Old Grog” ze względu na materiał, z którego był uszyty płaszcz, w którym ciągle chodził.

Obecnie grog stanowi jeden z najchętniej wybieranych napojów rozgrzewających w czasie mroźnej zimy. Jeden kubek potrafi rozbudzić i rozgrzać, jak nic innego.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby wykonać aromatyczny i smaczny grog, należy przygotować pełen zestaw składników, czyli:
    * 600 ml wody,
    * 150 ml rumu ciemnego,
    * 2 cytryny,
    * 4 goździki,
    * 2 łyżki cukru,
    * kawałek laski cynamonu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę przelać do garnka i zacząć podgrzewać. Wrzucić do niej wszystkie goździki, cynamon oraz cukier.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy cukier całkowicie się rozpuści, można przejść do łączenia kolejnych składników. Najpierw wlać rum i zamieszać.Z cytryn wycisnąć sok, wyjąć pestki, jeśli wpadły do niego w czasie wyciskania i dodać do wody z alkoholem. Zamiast cytryn można użyć również limonek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podgrzewać jeszcze przez chwilę, po czym przelewać do szklanek. Przed przelaniem można odcedzić grog, żeby w szklankach nie znalazły się goździki ani cynamon.Podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ najlepszy grog to grog gorący. Szklankę można ozdobić plasterkiem cytryny, limonki albo suszonego jabłka.

Popularne tagi
  • wykonanie napojów
  • koktajl czekoladowo-rumowy
  • owsianka
  • cukierki kukułki
  • przepis na margerite piwną
  • roszpunka
  • cosmopolitan
  • casablanca
  • smaczny napój
  • wódka truskawkowo-malinowa
  • zalewa z ananasów
  • arbuzowy drink
  • przepis na galaretkę w cytrynie
  • drink z likierem bananowym
  • garnek