Jak należy poprawnie rozpalać w piecu?
Jak należy poprawnie rozpalać w piecu?
Rozpalanie w piecu, na przykład tradycyjnym kaflowym, wcale nie jest czynnością łatwą. Jeśli nie będziemy przestrzegali odpowiednich zasad, możemy nie tylko mieć problemy z samym rozpaleniem ognia, ale także doprowadzić do pojawienia się zagrożenia i uszkodzić piec. Dlatego warto zapoznać się z poradami, wyjaśniającymi zasady poprawnej eksploatacji pieca.
Należy pamiętać, że ułatwianie sobie rozpalania ognia przez wlewanie do pieca środków palnych, na przykład benzyny, jest bardzo niebezpieczne i może doprowadzić do poważnego wypadku.
Co powinno nas zaniepokoić?
Jeśli piec dymi, czyli dym wydostaje się do pomieszczenia, brak jest żywego płomienia albo słyszymy wybuchy gazów w samym piecu czy przewodzie kominowym, to znaczy, że coś jest nie w porządku. Problem może tkwić nie tylko w samej technice rozpalania ognia, ale na przykład nieodpowiedniej konserwacji pieca.
Czym grozi niewłaściwa eksploatacja pieca?
Niewłaściwa eksploatacja prowadzi do zniszczenia pieca. Szybciej zużywa się sam piec oraz przewód kominowy. Jeśli spalanie nie jest prawidłowe, na ścianach komina i pieca odkłada się za dużo sadzy. Może także dojść do bardzo groźnego zapalenia się sadzy w kominie lub wybuchu, który zniszczy piec, komin, a nawet całą ścianę.
Zaproś kominiarza dwa razy w roku
Aby nie dopuścić do spowodowanego zaniedbaniem groźnego wypadku, powinno się czyścić komin dwa razy do roku. Powinien to zrobić kominiarz, dysponujący doświadczeniem i odpowiednimi przyborami. Niedrożność przewodu kominowego lub pieca powoduje nie tylko trudności z rozpaleniem i podtrzymaniem ognia, ale także może spowodować wypadek. Warto także pamiętać o stosowaniu właściwego paliwa – jeśli nie jest ono odpowiednie dla danego typu pieca, również może powodować szybkie gromadzenie się sadzy i zmniejszanie drożności przewodu kominowego.
Podstawowe zasady
Ogień w piecu nie może zostać przygaszony. Płomień powinien być cały czas widoczny. Dlatego zaczynamy rozpalanie od drobnych elementów, które łatwo zajmują się ogniem, a dokładając kolejne, uważamy, by nie zdusić płomienia. W czasie rozpalania należy utrzymać w piecu ciąg, maksymalnie otwierając dolne drzwiczki. Jeśli ciąg w czasie rozpalania jest za mały, dym wydostaje się do pomieszczenia.
Kolejność rozpalania
Zaczynamy od ułożenia w piecu zmiętego papieru. Spala się on szybko, podnosząc temperaturę. Teraz mogą zająć się ogniem następne elementy – kawałki tektury lub drobne drewienka. Ogień stopniowo się rozpala, więc możemy wrzucać coraz większe kawałki drewna, następnie duże szczapy, a na koniec opał jeszcze bardziej kaloryczny, na przykład węgiel. Nie rozpalimy ognia, jeśli zaczniemy od dużych kawałków drewna czy stosu papieru. Konieczny jest swobodny dostęp powietrza. Pamiętajmy, że użyte na rozpałkę drewno powinno być suche.