Jajecznica Dukana – jak ją zrobić?
Jajecznica Dukana – jak ją zrobić?
Jajecznica w trakcie diety może być pożywnym śniadaniem, a przede wszystkim śniadaniem ciepłym, które doda sił do dalszej części dnia. Z tego powodu dieta Dukana, jedna z popularniejszych, proponuje własny przepis na to lubiane danie, który spełnia wszystkie wymogi ściśle ustalonego jadłospisu. Danie to – pozbawione dużej ilości tłuszczu, który zawsze przeraża na diecie – powinien jadać każdy, kto chce dbać o linię.
Potrzebne składniki spożywcze
Zanim rozpocznie się gotowanie, trzeba zebrać odpowiednie składniki spożywcze, wśród których powinny być:
* 3 jajka,
* 2 łyżki mleka 0,5%,
* szynka drobiowa (opcjonalnie),
* sól,
* pieprz,
* oregano.
Przygotowując jajecznicę Dukana, trzeba pamiętać, że mogą być w niej wykorzystane jedynie 2 żółtka, za to dowolna ilość białek, które zawierają to, co najważniejsze w diecie proteinowej – białko.Krok pierwszy
Patelnię, na której będzie smażona jajecznica, natrzeć tłuszczem. Można zrobić to palcami albo nasączając ręcznik papierowy olejem i rozprowadzając go po powierzchni patelni. Dzięki temu ograniczy się ilość tłuszczu w potrawie. Zacząć podgrzewać patelnię na niewielkim ogniu, w tym czasie zajmując się wędliną. Pokroić ją na niewielkie kostki.
Krok drugi
Pokrojoną wędlinę wrzucić na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Podsmażać, aż uzyska brązowawy kolor, lecz uważać, żeby jej nie przypalić. Wędlina nie jest konieczna, jednak doda jajecznicy lepszego smaku. Można raz robić sobie danie z dodatkami, raz bez, żeby nie znudzić się jego smakiem zbyt szybko.
Krok trzeci
Do podsmażonej wędliny wbić jajka – wystarczą 2 żółtka i 3 białka – dodać mleko i zacząć mieszać tak, jak miesza się zwykłą jajecznicę. Doprawić do smaku jak największą ilością przypraw, ponieważ to poprawi smak jedzenia, jak również na dłużej zagwarantuje przekonanie o najedzeniu się. Jajecznicę można przegryźć ciemnym chlebem, najlepiej upieczonym według receptury doktora Dukana.