Zdrowe przekąski dla dwu- i trzylatków
Zdrowe przekąski dla dwu- i trzylatków
Dzieci, tak jak dorośli, lubią mieć coś do przekąszenia. Jednak podsuwanie im chrupek, ciastek, czekoladek może skończyć się nadwagą. Żeby tego uniknąć, już dwu- i trzylatkom można serwować zdrowe przekąski, dopasowane do ich wieku. W poniższym artykule podpowiadamy kilka ciekawych smakołyków.
Smaczny żółty ser
Żółty ser jest smaczny i zdrowy. Owszem, należy go dawkować, jednak uczynienie z niego przekąski wyjdzie dziecku na zdrowie, ze względu na zawarty w nim wapń oraz witaminę D. Żeby bardziej urozmaicić maluchowi przekąskę, warto pokroić albo zawinąć ser w różne kształty, aby uatrakcyjnić posiłek.
Ciasteczka pełnoziarniste
Ciasteczka pełnoziarniste, z płatkami owsianymi, owocami oraz kaszką manną albo drobinkami czekolady to również smaczna przekąska, zdrowa oraz niskokaloryczna, o słodkim smaku, który dzieci bardzo lubią. Ciasteczka można kupić albo upiec samodzielnie, co nie zajmuje wiele czasu.
Muffinki z owsianką
Tak, jak ciasteczka z owsianką, tak dobre są muffinki z owsianką oraz innymi zdrowymi dodatkami. Można je wypiekać samodzielnie w różnych rozmiarach. Jedna babeczka zapewni dziecku bardzo smaczny podwieczorek. Dodatkowo można posmarować ją dżemem.
Surowe warzywa
Im wcześniej zacznie się przyzwyczajać dziecko do warzyw, tym lepiej. Można to robić, serwując maluchowi jako przekąskę pokrojone w plasterki warzywa: marchewkę, cukinię, rzodkiewkę, a nawet paprykę (dla bezpieczeństwa można obrać ją ze skórki).
Smaczne owoce
Poza warzywami albo zamiast nich można podawać dziecku również plasterki owoców. Jabłka, banany, gruszki, morele, rodzynki nadają się do podjadania, a do tego dostarczają mnóstwo potrzebnych witamin. Wystarczy większe owoce pokroić na plasterki, mniejsze można podawać dziecku w całości. Nie jest koniecznością mielenie ich na papkę, gdyż dziecko powinno ćwiczyć zęby.
Jogurt naturalny
Ze względu na to, że dzieci potrzebują wapnia i witaminy D do poprawnego wzrostu, dobrze jest podawać im jogurt naturalny na deser. Można dodać do niego sok owocowy albo owoce, żeby był bardziej apetyczny.