Smaczny mus z awokado i kakao

Opiekun artykułu: pilzak
Advertising
Smaczny mus z awokado i kakao

Smaczny mus z awokado i kakao

Czy awokado i kakao to dobre połączenie? Jak najbardziej. Jest to deser, który z powodzeniem można przygotowywać o każdej porze roku. Ma on tę zaletę, że nie jest przesadnie kaloryczny, a do tego ma walory zdrowotne ze względu na znajdujące się w awokado witaminy oraz składniki mineralne, wchodzące w skład kakao. Warto go wypróbować.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby przygotować 2 porcje musu lub jedną dużą porcję, potrzebne będą następujące elementy:
    * 1 dojrzałe awokado,
    * 2 łyżki mleka roślinnego,
    * 3 łyżki kakao,
    * 3 łyżki syropu z agawy,
    * 1/2 łyżeczki kawy (opcjonalnie),
    * szczypta soli,
    * owoce (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Awokado umyć i przekroić na pół. Wyjąć pestkę, po czym małą łyżeczką wydobyć miąższ ze skórki. Jest miękki, więc nie napotka się przy tym żadnych trudności. Przełożyć uzyskany miąższ do blendera.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do awokado wsypać kakao, dodać syrop z agawy. Jeżeli nie ma się go lub nie używa, można dodać 2 łyżki płynnego miodu. Dolać kawę, jeśli lubi się jej smak w deserach, urozmaicić solą, po czym zmiksować całość na bardzo gładką, dość gęstą masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Masę przełożyć do dwóch salaterek. Można przed podaniem przez 15 minut trzymać w lodówce, żeby krem bardziej zgęstniał. Ozdobić kawałkami owoców, posypką czekoladową, wiórkami kokosowymi, w zależności od upodobań smakowych.