Jak przygotować ciekawą przekąskę na Halloween – serowe oczy?

Opiekun artykułu: borcio
Advertising
Jak przygotować ciekawą przekąskę na Halloween – serowe oczy?

Jak przygotować ciekawą przekąskę na Halloween – serowe oczy?

Skoro nadchodzi Halloween, niezbędne jest wymyślenie ciekawych przekąsek dla ewentualnych gości. Warto wziąć przykład z amerykańskiej kreatywności i ze zwykłych produktów przygotować straszne paluszki, ręce, pajęczyny, a także oczy. Nadają się one świetnie jako kreatywna przystawka, po którą każdy sięgnie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Przygotowanie serowych oczu nie jest szczególnie czasochłonne, jeśli przygotuje się zawczasu wszystkie składniki. Należą do nich:
    * czarne oliwki,
    * ketchup,
    * ser Babybel,
    * barwnik spożywczy w żelu, czerwony,
    * pędzelek.
    Ser dostępny jest w sklepach internetowych lub w marketach typu Tesco. W zwykłym osiedlowym sklepie może być trudny do zakupienia.

  • Pierwszy krok

    Z serków ściągnąć otoczkę woskową, w której są ukryte. Następnie otworzyć barwnik spożywczy i pędzelkiem nanosić go na ser. Tworzone wzorki powinny tworzyć czerwoną siateczkę żyłek, taką samą, jaka znajduje się w oku.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Na talerzu albo tacce rozłożyć kawałek pergaminu. Na desce do krojenia pokroić oliwki na cienkie paski. Wszystkie plasterki przełożyć na pergamin i odczekać 5 – 8 minut, żeby papier wchłonął nadmiar płynów z oliwki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na każdą serową kulkę położyć 1 plasterek oliwki. Namalowane wcześniej żyłki powinny znaleźć się wokół niej. Gdy każda kulka będzie miała swój plasterek, w pustą przestrzeń w oliwce nanieść odrobinę ketchupu. Tak ozdobione oczko nadaje się do spożycia.

    Można układać je bezpośrednio na tacce albo włożyć w papilotki, np. czarne, żeby lepiej pasowały do mroku Halloween.