Jak przygotować ciekawą przekąskę na Halloween – serowe oczy?
Jak przygotować ciekawą przekąskę na Halloween – serowe oczy?
Skoro nadchodzi Halloween, niezbędne jest wymyślenie ciekawych przekąsek dla ewentualnych gości. Warto wziąć przykład z amerykańskiej kreatywności i ze zwykłych produktów przygotować straszne paluszki, ręce, pajęczyny, a także oczy. Nadają się one świetnie jako kreatywna przystawka, po którą każdy sięgnie.
Potrzebne produkty
Przygotowanie serowych oczu nie jest szczególnie czasochłonne, jeśli przygotuje się zawczasu wszystkie składniki. Należą do nich:
* czarne oliwki,
* ketchup,
* ser Babybel,
* barwnik spożywczy w żelu, czerwony,
* pędzelek.
Ser dostępny jest w sklepach internetowych lub w marketach typu Tesco. W zwykłym osiedlowym sklepie może być trudny do zakupienia.Pierwszy krok
Z serków ściągnąć otoczkę woskową, w której są ukryte. Następnie otworzyć barwnik spożywczy i pędzelkiem nanosić go na ser. Tworzone wzorki powinny tworzyć czerwoną siateczkę żyłek, taką samą, jaka znajduje się w oku.
Drugi krok
Na talerzu albo tacce rozłożyć kawałek pergaminu. Na desce do krojenia pokroić oliwki na cienkie paski. Wszystkie plasterki przełożyć na pergamin i odczekać 5 – 8 minut, żeby papier wchłonął nadmiar płynów z oliwki.
Trzeci krok
Na każdą serową kulkę położyć 1 plasterek oliwki. Namalowane wcześniej żyłki powinny znaleźć się wokół niej. Gdy każda kulka będzie miała swój plasterek, w pustą przestrzeń w oliwce nanieść odrobinę ketchupu. Tak ozdobione oczko nadaje się do spożycia.
Można układać je bezpośrednio na tacce albo włożyć w papilotki, np. czarne, żeby lepiej pasowały do mroku Halloween.