Bananowe duszki – jak je przygotować?

Bananowe duszki – jak je przygotować?
W czasie Halloween koniecznie trzeba się postraszyć. Stroje oraz dekoracje bardzo w tym pomagają, jednak straszne mogą być również przekąski podawane w czasie przyjęcia halloweenowego. Wystarczy drobiazg, a już przebiegnie po każdym dreszczyk grozy. Duszki z bananów z pewnością spełnią pokładane w nich oczekiwania – będą smaczne oraz postraszą, zwłaszcza najmłodszych. Oto pomysł, jak je przygotować.
- Przydane składniki spożywcze  - Wykonanie duszków jest możliwe, jeśli zbierze się wszystkie potrzebne składniki – najlepiej mieć wszystko pod ręką – wśród których powinny znaleźć się: - * 1 duży banan, - * 8 kawałków czekolady ciemnej, małych, - * 1/3 szklanki czekolady białej. - Przydadzą się także patyczki do lodów, które z powodzeniem można zakupić w supermarkecie. W momencie, kiedy chcesz przygotować więcej zgrabnych duszków, wystarczy, że przygotujesz więcej wszystkich produktów. 
- Krok pierwszy  - Banana obrać ze skórki. Następnie przekroić go na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół, wzdłuż, uzyskując podłużne fragmenty. W każdy z uzyskanych kawałków wbić patyczek do lodów – uważając, żeby nie uszkodzić bananowej ćwiartki. Kłaść banany na patykach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
- Krok drugi  - Blaszkę z bananami umieścić w zamrażalniku. Powinna w nim pozostać przez 40 – 50 minut do czasu mocnego zmrożenia się bananów.Tuż przed wyjęciem zająć się białą czekoladą, rozpuszczając ją w mikrofalówce – wkładać na 10 sekund, wyciągać i mieszać, po czym powtórzyć proces aż do momentu uzyskania białej masy. Jeśli nie posiadasz mikrofalówki, możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. 
- Krok trzeci  - Pomagając sobie palcem albo pędzelkiem nanieść roztopioną czekoladę na banany, pokrywając je od góry do dołu na wypukłej stronie. Dzięki temu duszki będą całkowicie białe. Ten proces powinien przebiegać w miarę szybko, ponieważ czekolada szybko tężeje.Gdy duszki będą białe i słodkie, wbić do każdego po 2 kawałeczki czekolady, które będą oczami duszka. Zamiast czekolady można użyć suszonych porzeczek.Po przygotowaniu głównej strony duszka oraz jej zastygnięciu, posmarować czekoladą również tył bananów. Kiedy całość stężeje, zmrozić ponownie w zamrażalniku przez 20 minut. Po tym etapie podawać gościom. 

















