Jak zrobić smaczny tort z duszkami?
Jak zrobić smaczny tort z duszkami?
W czasie Halloween wszystko powinno straszyć, budzić grozę i przyprawiać o dreszczyk, także słodycze. Jeśli planuje się większe przyjęcie, dobrze jest zaopatrzyć się w wyjątkowy tort, który zasmakuje każdemu gościowi. Jest słodki, smaczny, a do tego potrafi przestraszyć, ponieważ ozdabiają go białe duszki.
Niezbędne składniki
Do przygotowania dobrego tortu na przyjęcie potrzebne będą świeże składniki, a wśród nich:
* 375 g cukru brązowego,
* 200 g mąki pszennej,
* 85 g kakao,
* 200 ml mleka,
* 175 ml oleju,
* 4 jajka,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 paczka bez.
Warto wykonać również polewę czekoladową. Do jej wykonania przyda się:
* 200 g czekolady gorzkiej,
* 200 ml śmietany 36%.Pierwszy krok
W misce zmieszać ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Przemieszać łyżką, żeby nie było żadnych grudek, po czym odstawić na bok.
Drugi krok
Do misy miksera wlać mleko, olej oraz wbić jajka. Zacząć miksować na małych obrotach. W trakcie miksowania dodawać powoli suche składniki, tworząc jednolitą, kakaową masę. Mieszanie powinno trwać jedynie do połączenia się ze sobą składników, gdy do tego dojdzie, należy wyłączyć mikser.
Trzeci krok
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 35 – 40 minut, a po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.
Czwarty krok
Śmietanę kremówkę wstrząsnąć, po czym przelać ją do garnka z grubym dnem. Zacząć podgrzewać na małym ogniu. Czekoladę połamać lub posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do śmietany. Mieszać od czasu do czasu i pozostawić na palniku aż do stopienia się kawałków czekolady. Gdy do tego dojdzie, odstawić na bok do ostygnięcia oraz zgęstnienia.
Piąty krok
Na bezach zrobić oczy i usta z polewy czekoladowej. Odłożyć na bok, a resztą polewy polać całe ciasto, rozprowadzając ją po całej jego powierzchni. W jeszcze miękką polewę powkładać bezowe duchy. Pozostawić na 10 – 15 minut do lekkiego zastygnięcia polewy. Podawać wieczorem, kiedy wszyscy goście zjawią się na przyjęciu.