Jak zrobić smaczny tort z duszkami?

Opiekun artykułu: bigmuta
Advertising
Jak zrobić smaczny tort z duszkami?

Jak zrobić smaczny tort z duszkami?

W czasie Halloween wszystko powinno straszyć, budzić grozę i przyprawiać o dreszczyk, także słodycze. Jeśli planuje się większe przyjęcie, dobrze jest zaopatrzyć się w wyjątkowy tort, który zasmakuje każdemu gościowi. Jest słodki, smaczny, a do tego potrafi przestraszyć, ponieważ ozdabiają go białe duszki.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do przygotowania dobrego tortu na przyjęcie potrzebne będą świeże składniki, a wśród nich:
    * 375 g cukru brązowego,
    * 200 g mąki pszennej,
    * 85 g kakao,
    * 200 ml mleka,
    * 175 ml oleju,
    * 4 jajka,
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 paczka bez.
    Warto wykonać również polewę czekoladową. Do jej wykonania przyda się:
    * 200 g czekolady gorzkiej,
    * 200 ml śmietany 36%.

  • Pierwszy krok

    W misce zmieszać ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Przemieszać łyżką, żeby nie było żadnych grudek, po czym odstawić na bok.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do misy miksera wlać mleko, olej oraz wbić jajka. Zacząć miksować na małych obrotach. W trakcie miksowania dodawać powoli suche składniki, tworząc jednolitą, kakaową masę. Mieszanie powinno trwać jedynie do połączenia się ze sobą składników, gdy do tego dojdzie, należy wyłączyć mikser.

  • Trzeci krok

    Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 35 – 40 minut, a po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Śmietanę kremówkę wstrząsnąć, po czym przelać ją do garnka z grubym dnem. Zacząć podgrzewać na małym ogniu. Czekoladę połamać lub posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do śmietany. Mieszać od czasu do czasu i pozostawić na palniku aż do stopienia się kawałków czekolady. Gdy do tego dojdzie, odstawić na bok do ostygnięcia oraz zgęstnienia.

  • Piąty krok

    Piąty krok

    Na bezach zrobić oczy i usta z polewy czekoladowej. Odłożyć na bok, a resztą polewy polać całe ciasto, rozprowadzając ją po całej jego powierzchni. W jeszcze miękką polewę powkładać bezowe duchy. Pozostawić na 10 – 15 minut do lekkiego zastygnięcia polewy. Podawać wieczorem, kiedy wszyscy goście zjawią się na przyjęciu.